Publisert Legg igjen en kommentar

Alt du trenger å vite om lekk tarm

lekk tarm

Lekk tarm er et syndrom som er direkte oversatt fra engelske «leaky gut syndrome» eller «leaking gut syndrome». Syndromet innebærer at tarmens evne til å ta opp næringsemner er nedsatt, samtidig som det også er nedsatt beskyttelse mot skadelige bakterier. Med andre ord: tarmen «lekker», både ved mat som ikke er fullstendig fordøyd og skadelige emner. Lekk tarm fører til inflammasjon som igjen kan forårsake både IBS, allergi og tretthet.

Forskjellen mellom fungerende tarm og lekk tarm

I en velfungerende tarm er cellene i tarmens vegger koblet sammen gjennom tette ledd bestående av zonulin (en type protein). Mengden zonulin er det som måles når man tester seg for lekk tarm, ettersom det er zonulin som passer på at de tette leddene fungerer som de skal.

Cellene i tarmveggen sørger for at verken vann, skadelige bakterier, mat som ikke er nedbrutt og andre uvelkomne substanser kommer igjennom, men cellenes sammenkobling må samtidig være fleksibel nok til å i blant kunne åpne seg. Hvorvidt tarmen er i «beskyttelses modus» eller «slippe-igjennom modus» reguleres av blant annet nervesystemet og immunforsvaret.

Lekk tarm innebærer at beskyttelseslaget, eller barrieren, ikke lengre beskytter tilstrekkelig effektivt. Når immunforsvaret oppdager at det har kommet igjennom uvelkomne substanser, trigges immunforsvaret i  gang, noe som kan føre til inflammasjon. Det kan igjen føre til allergiske reaksjoner, mageproblemer som IBS, tretthet, nedstemthet og sykdommer som hypothyreose, psoreasis og multipel sklerose.

Årsaken til lekk tarm

Som mange andre mage- og tarmrelaterte problemer som IBS og SIBO, kan lekk tarm komme av ulike årsaker. Hovedproblemet er en eller annen form for ubalanse i tarmfloraen, som ofte kan være vanskelig å finne kun en enkelt forklaring til. Men ubalanse og lekk tarm kommer ofte av en av følgende årsaker:

 • Stress, uro og søvnmangel
 • Høyt inntak av sukker og / eller alkohol
 • Langvarig antibiotikabehandling
 • Mat rik på gluten
 • Prosessert mat med mye tilsetningsstoffer

Behandlingen går derfor ofte på å minimere nevnte risikofaktorer og årsaker. Noe direkte behandling mot lekk tarm finnes ikke. Symptomene kan nemlig være veldig varierende og må vurderes individuelt.

Lekk tarm syndrom

Lekk tarm kan som nevnt vise seg på flere måter. Symptomene som oppstår er snarlike de symptomene som oppstår ved IBS eller SIBO, noe som kan gjøre det vanskelig å si om det primære problemet er lekk tarm eller noe annet. Det er ikke uvanlig at man har en kombinasjon av flere sykdommer eller tilstander, eller at den ene fører til den andre. Noen vanlige symptomer for lekk tarm er:

 • Diare
 • Forstoppelse
 • Tretthet og hodepine
 • Hjerneteppe
 • Hudproblemer som akne eller eksem
 • Smerter i leddene
 • Konsentrasjonsvansker

Sammenhengen mellom lekk tarm og andre sykdommer

Lekk tarm og IBS kobles ofte sammen, siden de har flere felles faktorer:

 • Det er ingen spesifikk kur
 • Symptomene er like
 • Det er flere ulike årsaker, og de er like for både lekk tarm og IBS
 • Legg tarm kan føre til IBS

Hvorfor noen får IBS kan komme av flere faktorer, men det som er felles for alle, er at tarmens naturlige barriere er nedsatt med lekk tarm. Derfor er det med andre ord ikke uvanlig at lekk tarm på sikt kan føre til IBS. Lekk tarm kan være et første steg til andre sykdommer – og ikke nødvendigvis bare sykdommer i tarmen. Selv om problemet ført dannes i tarmen, så vet vi i dag hvor stor påvirkning tarmen har på vårt velbehag. Dette gjelder både for vår fysiske og mentale helse.

Lekk tarm og fiber

Magen og tarmens helse er i stor grad påvirket av hva vi spiser og drikker. Når det gjelder lekk tarm er det først og fremst tarmcellenes styrke man ønsker å opprettholde – sånn at de kan utføre jobben sin godt nok. Tarmcellene har behov for kortkjedede fettsyrer for å fungere optimalt.

En av tykktarmens viktigste oppgaver er å fermentere emner til kortkjedede fettsyrer. Enkelte typer kostfiber (den type karbohydrat som kalles fiber i nærings deklarasjonen på matvarer) er det viktigste av disse emnene. Grunnen til at kostfiber fermenteres i tynn-eller tykktarmen er at disse ikke kan brytes ned av kroppens andre systemer, noe som gir direkte energi til tarmcellene og andre deler av kroppen. For å beskrive det enkelt er kortkjedede fettsyrer «mat» til tarmcellene, og hjelper til med å opprettholde beskyttelsen i tarmveggen.

Mat som inneholder mye kostfiber er blant annet:

 • Hvetekim
 • Hvetekli
 • Linfrø
 • Havre
 • Erteplanter

En tilstrekkelig mengde av disse i kostholdet kan med andre ord gi deg bedre forutsetninger for at tarmens celler forhindrer lekkasje.

Behandling av lekk tarm

Akkurat som ved IBS, så finnes det ikke noen kur eller legemiddel for å bli kvitt lekk tarm. Lekk tarm kan, med riktig behandling, og ofte ved en kombinasjon av endring av kosthold med en ekskluderings metode, trening og tester for å se om kroppen mangler viktige næringsstoffer.

Det finnes mange alternativer for å lindre selve symptomene som kan oppstå. Ettersom symptomene er varierende fra person til person, så lister vi ikke alle her. Noen steg du kan ta for å lindre symptomer på lekk tarm er for eksempel å prøve deg frem på å utelukke eller minimere mengden gluten i kosten. Du kan også forsøke å redusere inntak av sukker og alkohol, da disse er tett knyttet til problemer i mage- og tarm. Antibiotika behandling kan også være ett alternativ. Regelmessig fysisk aktivitet og å redusere stressnivået kan også ha gode effekter for hele mage- og tarmsystemet.

Husk at du alltid skal kontakte lege eller legevakt dersom du ikke blir kvitt problemet – og ringe 112 dersom det er akutt.

Zonulin ved test for lekk tarm

Zonulin er det proteinet som passer på at de tette leddene i tarmcellene styrkes. Nivået av zonulin i kroppen er altså en god markør for om slimhinnen i tarmen (tarmveggen) er som den skal. Dette er grunnen til at vi måler nivået av zonulin når vi tester for lekk tarm. Zonulin kan også benyttes ved test av glutenintoleranse, IBS og hudproblemer. Zonulin er med andre ord ett ekstremt viktig protein for tarmens helse, og også i resten av kroppen.

Sofie Olsen

Sofia Olsen er hovedinnholdsforfatteren på gettested.no. Hun er en respektert helsecoach og har en rik akademisk bakgrunn med studier fra Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Karolinska Institutet. Med en doktorgrad i Folkehelse og spesialisering i ernæring og forebygging av kroniske sykdommer, bruker Sofia sin ekspertise til å gi grundig og pålitelig helseinformasjon til gettested.no's lesere.

  Relaterte artikler

  Alt om skjoldbruskkjertelen

  Alt du trenger å vite om skjoldbruskkjertelen og dens sykdommer

  Alt om testosteron

  Alt du trenger å vite om testosteron

  Stress og kortisol

  Stress og andre symptomer på kortisolmangel

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *