Publisert Legg igjen en kommentar

Hvorfor er B12-vitaminer viktige?

Vitamin B12

Vitamin B12 hjelper kroppen med å danne røde blodlegemer. Røde blodlegemer er essensielle for at både kroppen og hjernen skal fungere optimalt, og spesifikt for å unngå blodmangel/anemi. Vitamin B12 er med andre ord helt essensielt i alle menneskers kosthold, og ett at de største problemene for personer som er veganere eller vegetarianere er mangel på dette, ettersom den eneste kilden til B12 er gjennom animalsk kost.

En vanlig diskusjon rundt B12 er at det er en vitamin som er vanskelig å få i seg som veganer eller vegetarianer. Denne diskusjonen grunner antakeligvis i at man får den i seg naturlig gjennom et kosthold som inneholder animalske produkter, og primært gjennom meieri- og kjøttprodukter. Det at det er enkelt å få i seg B12 som kjøttspiser, betyr ikke at det er umulig å få i seg som vegetarianer. Forskjellen er at man må ha kunnskap og forståelse rundt hva som gjelder for B12. I dag er den anbefalte løsningen for vegetarianere og veganere å ta tilskudd av B12.

Hvis du ser etter en B12-test av høy kvalitet, finner du den her.

B12 for vegetarianere og veganere

For personer som spiser kjøtt er det sjeldent med mangel på B12. Som nevnt i innledningen betyr det ikke at det egentlig trenger å være et problem for vegetarianere eller veganere heller. Dersom du spiser kjørr, fisk, egg og meieriprodukter regelmessig, så har du som regel ikke mangel på B12. Som kjøttspiser skal det godt gjøres å ikke få i seg tilstrekkelig med B12.

Dersom du kun spiser mat fra planteriket, så er du nøtt til å ta tilskudd av B12. Vitamin B12 finner vi ikke naturlig i plantenæring. Dersom du er nybegynner som vegetarianer eller veganer, er det viktig at du lærer deg dette, at B23 er en av de essensielle vitaminene som du ikke kan ignorere, og som du desverre ikke får i deg naturlig gjennom plantenæring. Man kan forkorte det ned til dette:

 • Vitamin B12 er grunnleggende for at kropp, hjerte og hjerne skal kunne fungere optimalt
 • Kroppen kan ikke selv produsere vitamin B12 – den må tilføres gjennom kosten
 • Det er kun animalske produkter som inneholder B12 (og enkelte berikede vegetariske alternativer)
 • Kosttilskudd er den eneste sikre løsningen for vegetarianere og veganere for å få i seg B12

Symptomer på mangel på vitamin B12

De fleste av oss har antakeligvis sovnet med armen under puten noen ganger, og våknet opp med en «død» arm. Enkelte har kanskje også våknet med en arm som har dovnet bort eller prikker uten at de har stoppet blodtilførselen. Dette er ett av de vanligste symptomene på B12 mangel: stikking i fingre, hender og armer eller at de dovner helt bort. B12 vitamin mangel innebærer at de røde blodlegemene ikke produseres på riktig måte. Dette kan gi følgende symptomer:

 • Tretthet
 • Konsentrasjonsvansker
 • Hodepine
 • Hjerteklapp
 • Tørre slimhinner
 • Svie på tungen
 • Lettere for å bli andpusten
 • Svimmelhet

Mat med høyt innhold av B12

Som nevnt er det animalske produkter som er best når det kommer til inntak av vitamin B12. Det er flere grunner til å velge å spise vegetarisk, men dersom årsaken til at du spiser vegetarisk er av en slik karakter at du kan tillate deg å spise animalsk innimellom, så er det ulike måter å få i seg B12 på- en relativt unik egenskap for vitamin B12 er at den lagres i leveren over en lang periode. Det er dermed ikke nødvendig at du daglig spiser animalske produkter, tilførsel innimellom er tilstrekkelig for et stabilt nivå av B12.

Innmat er det aller beste alternativet for å få i seg mye B12. Lever og hjerte av kylling inneholder høye nivåer av B12, som lagres i leveren i opp til ett år. Innmat er også mat som ofte kastes, så du gjør noe positivt for miljøet og matsvinn dersom du spiser disse produktene.

For å lage et sammendrag, så er det viktig å innse at B12 er livsviktig for alle mennesker. Uansett om du ser på det som et problem eller utfordring å få i deg B12, så finnes det løsninger. Det gjelder både for deg som er 100% veganer og unngår alt av animalske produkter, som må få i deg B12 gjennom kosttilskudd, og deg som er vegetarianer eller veganer, men som kan tenke deg å spise animalsk innimellom for å booste lageret av B12. Det aller viktigste er å forstå at B12 er nødvendig for at du skal kunne leve og fungere som normalt.

Sofie Olsen

Sofia Olsen er hovedinnholdsforfatteren på gettested.no. Hun er en respektert helsecoach og har en rik akademisk bakgrunn med studier fra Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Karolinska Institutet. Med en doktorgrad i Folkehelse og spesialisering i ernæring og forebygging av kroniske sykdommer, bruker Sofia sin ekspertise til å gi grundig og pålitelig helseinformasjon til gettested.no's lesere.

  Relaterte artikler

  Alt om skjoldbruskkjertelen

  Alt du trenger å vite om skjoldbruskkjertelen og dens sykdommer

  Alt om testosteron

  Alt du trenger å vite om testosteron

  Stress og kortisol

  Stress og andre symptomer på kortisolmangel

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *