Publisert Legg igjen en kommentar

Stress og andre symptomer på kortisolmangel

Stress og kortisol

Kortisol er et hormon som regulerer sukker-, protein- og fettlagrene i kroppen. Det kalles også for stresshormonet, ettersom at produksjonen av kortisol kan hemmes ved lange perioder med stress. Kortisol er viktig for å kunne prestere optimalt, og for å føle seg bra – både fysisk og psykisk.

Hva kommer mangel på kortisol av

Det som skjer i kroppen ved kortisolmangel er at kroppen ikke klarer å produsere tilstrekkelige mengder med kortisol. Dette kan komme av ulike årsaker. Kortisol produseres i binyrene, men også hypofysen i hjernen er involvert i at distribusjon og regulering foregår riktig for seg.

Kronisk stress eller lange perioder med stress kan slite ut binyrenes evne til å produsere hormonet. Det kommer delvis av at stress bidrar til fight og flight responsen som oppstår i stressende situasjoner. Binyrene klarer ikke å henge med når det blir for mye stress over en lengre periode. Det blir en «ulv ulv» situasjon der kroppen til slutt tolker stresset som ufarlig og slutter å produsere den mengden kortisol som kreves for å reagere. Resultatet blir som oftest tretthet.

Problemet med høye og lave verdier av kortisol

Kortisolniåvet i kroppen skal optimalt sett være balansert. Både for lave og for høye verdier kan forårsake problemer. For høye verdier av kortisol kan på sikt føre til Cushings syndrom, som kan vise seg på flere ulike måter. Symptomene varierer noe fra person til person, men de vanligste er:

 • Ubalanse i blodsukkeret
 • Søvnproblemer
 • Redusert immunforsvar
 • Fedme
 • Depresjon
 • Lett for å få blåmerker
 • Lengre sårheling
 • Tretthet, spesielt i musklene

Lave verdier av kortisol er som nevn heller ikke bra, og er generelt vanligere enn for høye verdier. Nedenfor er en liste over vanlige symptomer ved mangel på kortisol:

 • Tretthet og lavt energinivå
 • Sug etter søtt og salt, som godisk, potetgull og bakst
 • Sterke smerter i forbindelse med PMS og overgangsalder
 • Nedsatt sexlyst
 • Blir lettere rammet av infeksjoner

Hva kan man gjøre for å balansere kortisol

Balanse er nøkkelordet for et sunt nivå av kortisol. Det kan være lettere sagt enn gjort ettersom det ikke bare er å trykke på en knapp for å øke eller senke nivået, men det er ulike tiltak som kan gjøres.

B-, C- og E-vitamin er nødvendige for at binyrene skal fungere optimalt og produsere riktig mengde kortisol. Pass på at du får i deg daglig anbefalt dose av disse vitaminene, så øker du forutsetningene for at binyrene skal fungere optimalt. Disse vitaminene gir også andre positive effekter for blant annet omsetting av næringsstoffer.

Det er også en god ide å finne ut hva roten til problemet er. Hva er den bakenforliggende årsaken til stresset i livet ditt? Det kan også være lurt å snakke med lege eller psykolog dersom du kjenner at det er noe galt med enten kropp eller sjel. Et godt første steg kan være å ta en hjemmetest som måler ditt kortisolnivå. Vi tilbyr en test som du kan ta enkelt hjemmefra. Testen analyseres i et sertifisert tysk laboratorium, og du mottar resultatet raskt der du får en indikasjon på om du bør oppsøke lege.

Sofie Olsen

Sofia Olsen er hovedinnholdsforfatteren på gettested.no. Hun er en respektert helsecoach og har en rik akademisk bakgrunn med studier fra Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Karolinska Institutet. Med en doktorgrad i Folkehelse og spesialisering i ernæring og forebygging av kroniske sykdommer, bruker Sofia sin ekspertise til å gi grundig og pålitelig helseinformasjon til gettested.no's lesere.

  Relaterte artikler

  Alt om skjoldbruskkjertelen

  Alt du trenger å vite om skjoldbruskkjertelen og dens sykdommer

  Alt om testosteron

  Alt du trenger å vite om testosteron

  Matintoleranse

  Alt du trenger å vite om matintoleranse og næringsemneintoleranse

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *