Ammoniakk er en nitrogenholdig forbindelse som produseres i tarmen gjennom nedbrytning av proteiner og aminosyrer av tarmbakterier. I en sunn tarm brukes det meste av ammoniakken enten av mikrober eller absorberes og avgiftes av leveren. Forhøyede nivåer av ammoniakk i avføringen kan indikere overdreven proteinfermentering, tarmdysbiose eller en ubalanse mellom gunstige og sykdomsfremkallende bakterier. Høye nivåer kan bidra til slimhinneirritasjon, betennelse og kan svekke tarmens barrierefunksjon. Ammoniakknivåer er en nyttig markør for mikrobiell proteinmetabolisme og tarmhelse.
Det reflekterer omfanget av proteinnedbrytning og gjæring i tarmen. Forhøyede nivåer indikerer ofte mikrobielt ubalanse eller overdreven proteininntak.
Potensielt ja. Overskytende ammoniakk kan irritere tarmens slimhinne, fremme betennelse og påvirke tarm-hjerne-aksen.
Mulige årsaker inkluderer høyprotein dietter, lavt fiberinntak, dysbiose eller redusert omdanning av ammoniakk av gunstige bakterier.
Lave nivåer anses vanligvis som gunstige, da de indikerer effektiv mikrobiell balanse og begrenset proteinnedbrytning.
Strategier kan inkludere å redusere overskudd av protein, øke fermenterbart fiber og støtte en sunn mikrobiota med probiotika eller prebiotika.