Eubacterium spp. er en mangfoldig gruppe anaerobe bakterier som finnes i menneskets tarm, klassifisert innenfor Firmicutes-fylumet. Mange arter innen denne slekten spiller en gunstig rolle i å opprettholde tarmhelse ved å produsere kortkjedede fettsyrer (SCFAer), spesielt butyrat. Disse forbindelsene bidrar til å ernære tykktarmsceller, støtte immunfunksjon og redusere betennelse. Noen arter kan også være involvert i metabolismen av gallesyrer og syntese av vitaminer. En ubalanse i Eubacterium-populasjoner kan være assosiert med dysbiose eller kroniske gastrointestinale tilstander.
Det er en slekt av tarmbakterier som er involvert i produksjonen av kortkjedede fettsyrer, som butyrat, som fremmer tarm- og metabolsk helse.
Dens tilstedeværelse og nivåer kan reflektere tarmens evne til å produsere betennelsesdempende forbindelser og opprettholde mukosal integritet.
Det kan indikere et fiberrikt kosthold, nedsatt produksjon av SCFA eller mikrobiell ubalanse.
Mens mange er gunstige, kan noen stammer opptre opportunistisk under visse forhold, så balanse er avgjørende.