Roseburia spp. er fordelaktige, anaerobe bakterier som tilhører phylumet Firmicutes og er vanlige innbyggere i en sunn menneskelig tarm. Disse bakteriene er kjent for sin evne til å produsere butyrat, en kortkjedet fettsyre som fungerer som en viktig energikilde for kolonocytter og bidrar til å redusere betennelse i tarmen. Et godt balansert nivå av Roseburia er ofte assosiert med bedre metabolsk helse, forbedret tarmbarrierefunksjon og lavere risiko for inflammatoriske lidelser. Reduserte nivåer har vært koblet til tilstander som fedme, type 2-diabetes og inflammatorisk tarmsykdom.
Det er en slekt av gunstige tarmbakterier som produserer butyrat, som støtter tarmhelsen og reduserer betennelse.
Dens tilstedeværelse gjenspeiler et sunt, fiberrikt kosthold og er assosiert med tarmens integritet og redusert inflammasjon.
Et kosthold med lavt fiberinnhold, mikrobiell ubalanse eller økt risiko for metabolske og inflammatoriske lidelser.
Et kosthold rikt på prebiotiske fibre, slik som de fra grønnsaker, belgvekster og fullkorn, kan fremme veksten.