Ruminococcus spp. er en gruppe anaerobe bakterier innenfor Firmicutes-fylumet, som vanligvis finnes i den menneskelige tarmmikrobiotaen. De spiller en betydelig rolle i fermenteringen av komplekse karbohydrater og produksjonen av kortkjedede fettsyrer som acetat og butyrat, som støtter tarmhelsen og energimetabolismen. Ruminococcus-arter anses som viktige for å opprettholde et balansert tarmmiljø, spesielt på grunn av deres evne til å bryte ned fiber. Endrede nivåer av Ruminococcus har vært knyttet til fordøyelsesproblemer, irritabel tarmsyndrom (IBS) og metabolske lidelser.
Det er en slekt av tarmbakterier som er involvert i nedbrytning av kostfiber og produksjon av kortkjedede fettsyrer.
Den hjelper med å fordøye komplekse karbohydrater og støtter en sunn tarmvegg ved å bidra til produksjon av butyrat.
Det kan indikere utilstrekkelig fiberinntak, redusert mikrobiel mangfold eller tarmdysbiose.
I noen tilfeller kan forhøyede nivåer være knyttet til tilstander som IBS eller tarmbetennelse, avhengig av den overordnede mikrobielle konteksten.