5 inflammatoriske matvarer du bør unngå
Hva er inflammatorisk mat, og hvordan påvirker den kroppens funksjon? Finnes det en måte å kontrollere kronisk betennelse i kroppen på? Denne artikkelen handler om inflammasjon, forholdet mellom kosthold og inflammasjon og mat du bør holde deg unna.
Hva er en betennelse?
Betennelse er kroppens immunrespons på en infeksjon eller skade. Den kan være god eller dårlig. Selv om en akutt betennelse kan være ubehagelig med symptomer som smerte, rødhet og hevelse, er det nødvendig å ha en betennelsesrespons for å forsvare kroppen ved å gjenkjenne skadede celler, irriterende stoffer og patogener for å sette i gang helbredelsesprosessen. Men når betennelsen vedvarer lenger i kroppen enn nødvendig, kan den være skadelig. Det forskes stadig mer på hvordan akutt og kronisk sykdom påvirker helse og sykdom. Studier viser at visse matvarer har en tendens til å være betennelsesfremmende, og at disse kan fremme kronisk betennelse i kroppen hvis de inntas over lengre tid. Vi kan kalle slike matvarer for inflammatoriske matvarer.
Kronisk betennelse
Kronisk betennelse er et av de patologiske kjennetegnene ved mange lidelser som fedme, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers sykdom. Det kan også føre til autoimmune sykdommer som revmatoid artritt, inflammatorisk tarmsykdom og lupus, der kroppen feilaktig angriper seg selv og oppfatter de friske cellene som en trussel.
Symptomene på kronisk betennelse kan vise seg på ulike måter, som feber, tretthet, munnsår, leddsmerter, brystsmerter, magesmerter osv. Det anbefales imidlertid alltid å oppsøke lege før man konkluderer om en tilstand. Inflammasjonsnivåene i kroppen kan kontrolleres ved hjelp av en CRP-test, det vil si en test for C-reaktivt protein. C-reaktivt protein er en type protein som produseres i leveren, og som sendes ut i blodet som en respons på tegn på betennelse. Et høyere nivå av CRP indikerer høyere risiko for hjertesykdom og hjerneslag.
Kosthold og betennelse
Matvalgene og matvanene våre spiller en viktig rolle når det gjelder å kontrollere betennelsesmarkørene i kroppen. Matvarer med mye mettet fett, transfett og høy glykemisk indeks er forbundet med et økt inflammasjonsnivå. Den glykemiske indeksen er en verdi som tildeles matvarer basert på hvor langsomt eller raskt disse matvarene forårsaker økning i blodsukkernivået. Matvarer med lav glykemisk indeks (GI) frigjør glukose sakte og jevnt. Matvarer som ligger høyt på den glykemiske indeksen, frigjør glukose raskt.
Her er 5 typer betennelsesskapende matvarer du bør unngå
- Bearbeidet kjøtt og andre matvarer: Selv om bearbeiding er en del av all emballert mat, inneholder sterkt bearbeidede matvarer, inkludert kjøttprodukter som skinke og bacon, tilsetningsstoffer som salt, fett og konserveringsmidler som øker betennelsen i kroppen. Bacon, pølser, pølser osv. regnes også som svært kreftfremkallende på grunn av nitratinnholdet. I tillegg har ferdigpakkede produkter som ketchup, salatdressinger og juice et høyt innhold av tilsatt sukker, noe som er høyere enn den daglige tilmålte mengden. Sukkerholdige frokostblandinger og müslibarer, som markedsføres som sunne, øker glukosenivået i blodet og forsterker betennelsestilstanden.
- Matvarer med høyt innhold av mettet fett og transfett: Disse øker kolesterolet i blodet, spesielt det dårlige kolesterolet i kroppen. Transfett er forbundet med hjertesykdommer og er et av de mest usunne fettstoffene du kan innta. Kjøtt og kjøttprodukter som rødt kjøtt, kylling og fettrike meieriprodukter som helmelk, smør og ost inneholder mettet fett. Transfett finnes i mat som inneholder delvis herdet vegetabilsk olje. Dette finnes i frityrstekt mat som pommes frites, smultringer osv., bakervarer og bearbeidet snacks som mikrobølgepopcorn.
- Sukker og maissirup med høyt fruktoseinnhold: Disse er kjemisk sett like, og består av glukose og fruktose. Tilsatt sukker er en av de verste ingrediensene i kostholdet vårt. De tilfører uønskede kalorier, og søtede drikker og matvarer med høyt innhold av tilsatt sukker, som bakverk, godteri og kaker, er forbundet med insulinresistens i kroppen, hjertesykdom, fettlever og diabetes. Insulinresistens oppstår når cellene slutter å respondere på insulin. I denne tilstanden produserer bukspyttkjertelen enda mer insulin for å senke blodsukkernivået. Dette fører til høye insulinnivåer i blodet. Insulinresistens er knyttet til metabolsk syndrom og type 2-diabetes, som er blant verdens største helseproblemer.
- Raffinerte karbohydrater: Disse har lavt innhold av fiber og andre næringsstoffer som vitaminer og mineraler, men ikke lavt kaloriinnhold. Under raffineringsprosessen fjernes kli og kim, som er de næringsrike delene av kornet. Den høye glykemiske indeksen i raffinerte kornprodukter og sukker fører til raske blodsukkerstigninger, noe som kan utløse betennelser i kroppen. Raffinerte karbohydrater finnes blant annet i hvitt brød, pasta, bakverk, hvit ris og hvitt mel.
- Rødt kjøtt: Studier viser at rødt kjøtt øker nivåene av CRP eller C-reaktivt protein i kroppen, en markør for betennelse. Nyere studier viser også at TMAO eller trimetylamin-N-oksid, som finnes i rødt kjøtt, er knyttet til ulike inflammatoriske tilstander, inkludert hjerte- og karsykdommer. I tillegg fører det mettede fettet i rødt kjøtt til oksidativt stress og ytterligere inflammasjon i kroppen.
Vi vet om de viktigste inflammatoriske matvarene vi bør unngå. Så hva bør vi spise i stedet? Å velge ut matvarer som er betennelsesdempende og samtidig unngå matvarer som er betennelsesfremmende, er sentralt i en antiinflammatorisk kostholdsplan. Den beste måten å bekjempe betennelser på er å følge et fullverdig plantebasert kosthold, rikt på sunt fett og fytonæringsstoffer, med matvarer som fullkorn, belgfrukter, frukt, grønnsaker, nøtter og frø. Dette bidrar også til å opprettholde en stabil glykemisk respons. Studier viser at de inflammatoriske komponentene i et plantebasert kosthold er mindre, og disse matvarene er også rike på antioksidanter og antiinflammatoriske forbindelser som bidrar til å bekjempe kronisk betennelse og sykdommer som følge av dette.