Her er 5 fordeler med omega-3-fettsyrer
Hvis du er helsebevisst eller ønsker en sunnere livsstil, bør omega-3-fettsyrer være en del av kostholdet ditt. Og hva er de beste veganske kildene?
Omega-3-fettsyrer
Omega-3-fettsyrer har i mange år vært knyttet til hjertehelse og bedre aldring. Ernæringseksperter sier at det finnes godt og dårlig fett, og at man ikke bør konkludere og si at fett generelt er dårlig. Disse er et av de gode eksemplene på godt fett. Omega-3-fettsyrer er en gruppe flerumettede fettsyrer som er viktige for mange av kroppens funksjoner.
Det finnes tre typer omega-3-fettsyrer. Omega-3-fettsyrene EPA og DHA finnes i sjømat, inkludert fet fisk (f.eks. laks, tunfisk og ørret) og skalldyr (f.eks. krabber, blåskjell og østers). En annen type omega-3, kalt ALA, finnes i andre matvarer som brokkoli, spinat, tomater osv. Omega-3-fettsyrer er også tilgjengelige som kosttilskudd, for eksempel fiskeoljetilskudd som inneholder EPA og DHA, og linfrøoljetilskudd som inneholder ALA.
Fordelene med omega-3-fettsyrer
- Bidrar til å redusere betennelser:
Mens akutt betennelse er en del av kroppens beskyttende funksjoner, kan kronisk, overdreven eller ukontrollert betennelse føre til mange helseproblemer. Omega-3-fettsyrer er inkorporert i mange deler av kroppen, inkludert cellemembraner, og spiller en rolle i antiinflammatoriske prosesser og i cellemembranenes viskositet. EPA og DHA gir opphav til antiinflammatoriske og betennelsesdempende mediatorer som kalles resolviner, protektiner og maresiner.
I en klinisk studie blant bensinstasjonsarbeidere, som kan være utsatt for oksidativt stress og endringer i immunsystemets balanse på grunn av eksponering for kommersielle bensin- og dieselpartikler, ble effekten av omega-3-fettsyretilskudd vurdert på inflammatoriske og antiinflammatoriske markører. Det ble konkludert med at tilskudd av omega-3-fettsyrer kan være effektivt for å redusere betennelsesreaksjoner og opprettholde immuntoleranse hos personer med høy eksponering for betennelsesfremkallende faktorer.
2. De bidrar til fosterets utvikling:
EPA og DHA er avgjørende for at fosteret skal utvikle seg riktig under svangerskapet. Mors ernæring er avgjørende for fosteret, og leger legger alltid vekt på et kosthold som inneholder tilstrekkelig med kalorier og proteiner, men i det siste har også fettsyrer blitt ansett som viktige. Mengden omega-3-fettsyrer i fosteret er korrelert med mengden som moren får i seg, og det er derfor viktig at moren får i seg tilstrekkelig næring. Studier bekrefter at omega-3-fettsyrer er avgjørende for at cellemembranene skal fungere som de skal, og at de er viktige for utviklingen av fosterets hjerne og netthinne.
Det finnes også bevis for at mødre som tar tilskudd av EPA og DHA under graviditet og amming, kan beskytte barna mot allergi. Dette kan skyldes at tilskudd av fiskeolje har blitt assosiert med reduserte nivåer av celler i kroppen som er forbundet med betennelse og immunrespons.
3. Dette kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer:
Omega-3-fettsyrer har i ulike studier vist seg å redusere forekomsten av hjerte- og karsykdommer. Koronar hjertesykdom og hjerneslag er en av de viktigste dødsårsakene i verden. De viser også at personer med risiko for kroniske betennelsesrelaterte hjertesykdommer har nytte av inntak av omega-3-fettsyrer fra planter og havet. EPA og DHA spiller en rolle i å redusere oksidativt stress i kroppen og dermed forebygge kronisk betennelse. Ulike studier av sammenhengen mellom omega-3-fettsyrer og hjerte- og karsykdommer viser imidlertid motstridende resultater. Forskerne mener at flere fysiologiske og miljømessige faktorer må tas i betraktning, og at det gjenstår flere studier for å få et bedre bilde av dette temaet.
4. Hjelp til å bekjempe autoimmune sykdommer:
Når immunforsvaret er overaktivt, angriper og skader kroppen sitt eget vev som en respons på en ukjent utløsende faktor. Kroppen produserer derfor antistoffer som angriper vevet i stedet for å bekjempe infeksjoner. Revmatoid artritt, inflammatorisk tarmsykdom, diabetes type 1 og lupus er klassiske eksempler på en autoimmun sykdom. Det har vært gjennomført mange kliniske studier som har vurdert fordelene ved kosttilskudd med fiskeoljer ved flere inflammatoriske og autoimmune sykdommer hos mennesker, blant annet revmatoid artritt, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, psoriasis, lupus erythematosus, multippel sklerose og migrene. Mange av de placebokontrollerte studiene av fiskeolje ved kroniske inflammatoriske sykdommer viser betydelige fordeler, blant annet redusert sykdomsaktivitet og redusert bruk av betennelsesdempende legemidler.
5. Hjelp til behandling av Alzheimers sykdom:
Alzheimers sykdom er en av de vanligste nevrodegenerative sykdommene hos eldre. Det er en lidelse som kjennetegnes av en progressiv svekkelse av hukommelse, språk, tankegang og andre kognitive funksjoner. Mye tyder på at omega-3-fettsyrer kan fungere som en mulig beskyttende faktor ved Alzheimers sykdom. Nyere studier fremhever omega-3-fettsyrenes gunstige effekt på Alzheimers sykdom, noe som kan tilskrives deres antioksidante og antiinflammatoriske egenskaper. Både DHA og EPA kan øke nivået av nervevekstfaktorer. De er gunstige for å forbedre den kognitive funksjonen ved mild Alzheimers sykdom.
Veganske kilder til omega-3-fettsyrer
Så langt kjenner vi til fordelene ved å innta omega-3-fettsyrer. Men hvordan kan du som veganer sikre deg et tilstrekkelig inntak av dette? Plantekost inneholder vanligvis bare alfa-linolensyre (ALA), og de mest populære kildene til DHA og EPA er fet fisk. Selv om kroppen vår kan omdanne en del av ALA til DHA og EPA, er dette en utilstrekkelig del av det tilstrekkelige inntaket som kroppen trenger. Derfor anbefales det på det sterkeste å ta tilskudd av DHA og ALA og spise rikelig med plantebaserte matvarer for å supplere ALA i kostholdet. Linfrø, chiafrø, valnøtter og hampfrø er utmerkede kilder til ALA.