Atkins-dietten - alt du trenger å vite
I dag er fedmeepidemien mer utbredt enn noensinne, og Verdens helseorganisasjon (WHO) hevder at antallet dødsfall som følge av fedme overgår antallet dødsfall forårsaket av hungersnød. Heldigvis er det flere medier som snakker om dette problemet, med et spesielt fokus på komplikasjonene av fedme, som diabetes, koronararteriesykdom, kronisk høyt blodtrykk og andre plager. På en måte har dette bidratt til at folk har blitt mer bevisste på vekten sin, og etter hvert også på helsetilstanden. En type diett som har blitt svært populær, er Atkins-dietten, fordi den motvirker effekten av fedme og fører til vekttap. Denne måten å spise på fokuserer på å redusere inntaket av karbohydrater så mye som mulig. I denne artikkelen vil vi gå gjennom de viktigste fordelene med Atkins-dietten, samt de potensielle bivirkningene.
Fordelene med Atkins-dietten
Vektnedgang
En av de viktigste grunnene til at folk følger Atkins-dietten er å gå ned i vekt. Fysiologien bak dette vekttapet er mangfoldig og inkluderer redusert appetitt, akselerert metabolisme og kaloriunderskudd. Den kanskje mest innflytelsesrike faktoren i forbindelse med vektnedgang under Atkins-dietten er appetittdemping, som antas å være et resultat av stimuleringen til å produsere sultdempende hormoner, som ghrelin og leptin. Uansett hvilken mekanisme som ligger bak denne fordelen, er vektnedgangen fremtredende hos personer som følger Atkins-dietten.
Et mer balansert lipidpanel
Høyt LDL- og triglyseridnivå kan øke risikoen for en rekke sykdommer, blant annet koronarsykdom, høyt blodtrykk og kognitive plager.
Heldigvis reduserer Atkins-dietten det dårlige kolesterolet og triglyseridene, samtidig som HDL-nivåene økes. Alt i alt resulterer dette i forbedret vaskulær helse.
Redusert blodsukkernivå
I likhet med ketogen diett reduserer Atkins-dietten blodsukkernivået betydelig, noe som reduserer risikoen for diabetes mellitus. Denne effekten er så kraftig at pasienter med diabetes type 2 i en studie fra 2008 klarte å redusere eller eliminere hypoglykemiske medisiner i løpet av seks måneder etter at de hadde begynt på et lavkarbokosthold. Atkins-dietten reduserer også insulintoppene, som antas å være den viktigste årsaken til at diabetes oppstår, og dermed kan dietten forebygge diabetes hos høyrisikopasienter.
Lavere blodtrykk
Kronisk høyt blodtrykk er en ødeleggende sykdom som skader blodårene over hele kroppen. Til slutt fører dette til tynne, fibrotiske og svekkede blodårer, noe som øker risikoen for hemoragisk hjerneslag. Dessuten må hjertet pumpe blod mot et høyere trykk enn normalt, noe som fører til hjerteproblemer, som for eksempel hjertesvikt i venstre hjertekammer. Atkins-dietten har vist seg å redusere både det systoliske og diastoliske blodtrykket.
Bivirkninger av Atkins-dietten
Atkins-dietten anses for å være relativt trygg, men det rapporteres ofte om uønskede bivirkninger, spesielt i de tidlige stadiene av dietten.
Disse inkluderer
- Hodepine
- Fordøyelsessymptomer (f.eks. kvalme, forstoppelse)
- Svimmelhet
- Sløvhet
Disse symptomene forsvinner etter hvert, ettersom kroppen din venner seg til å forbrenne ketonstoffer som energi i stedet for glukose.
Konklusjon
Atkins-dietten er et godt verktøy for å gå ned i vekt og få en sunnere livsstil, og den er spesielt gunstig når den kombineres med regelmessig mosjon.
I likhet med andre lavkarbokosthold er det mange misforståelser rundt Atkins-dietten, så hvis du har noen ubesvarte spørsmål, kan du gjerne stille dem i kommentarfeltet nedenfor.