En nybegynnerguide til et sunt vegansk kosthold
Er det mulig å følge et balansert og sunt kosthold hvis du velger veganisme? Hvordan kan du sikre at kroppen din får i seg en tilstrekkelig mengde næring ettersom mange tror kjøtt, fjærfe og meieriprodukter er nødvendige for et komplett måltid? Her er det du trenger å vite om vegansk kosthold hvis du er ny på konseptet.
Tenk på noen sunne alternativer for protein- og kalsiumrik mat. Hva tenker du først? Kylling, fisk, egg, melk? De fleste av oss vil forholde oss til dette fordi vi har blitt lært at å inkludere dem i kostholdet er den mest ideelle tingen å gjøre. Så hvordan erstatte dem når du velger å begrense kostholdet ditt på visse måter? Kan erstatningene vært bedre? La oss få en detaljsjekk.
Hva er et vegansk kosthold?
Veganere velger å unngå inntak av alle animalske produkter og deres derivater. Kjøtt, fjærfe, fisk, meieriprodukter, egg og honning er begrenset i et vegansk kosthold. Derfor vil de veganske stiftene være hele korn, frukt, grønnsaker, belgfrukter, frø og nøtter. Folk velger å bli veganer av etiske, miljømessige og helsemessige årsaker. Selv om et vegansk kosthold anses som et sunnere alternativ sammenlignet med å spise kjøtt og andre ikke-vegetariske alternativer, kan det å unnlate å inkludere næringsrike ingredienser og avhengig av vegansk hurtigmat og annen bearbeidet mat føre til mange helserisikoer. Mer enn å oppfatte dietten som en restriksjon av produkter du kan konsumere, bør et vegansk kosthold betraktes som en mulighet til å konsumere rikelig med frisk frukt, grønnsaker, fullkorn etc. Studier viser at denne dietten hjelper til med å forbedre hjertehelsen, den hjelper til med vekttap, reduserer risikoen for kreft, type 2 diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk.
Derfor blir ernæringsplanlegging viktig når du blir veganer. Et godt planlagt vegansk kosthold vil sikre en balanse i matvaregrupper og deres inntak.
Hva skal man spise i et vegansk kosthold?
- Frukt og grønnsaker: Disse inkluderer frisk frukt og grønnsaker, spesielt grønne bladgrønnsaker i kostholdet. Omtrent 5 porsjoner av disse på en dag vil sikre at kostholdet ditt er rikt på vitaminer, mineraler, fiber, jern, kalsium og antioksidanter. Bladgrønnsaker som grønnkål, spinat, bok, choy etc har også høyt vanninnhold. Når du begynner å tilpasse deg denne nye dietten, ville det være fantastisk å teste noen av favorittoppskriftene dine med disse fruktene og grønnsakene. Dessuten kan mange ingredienser erstattes som en erstatning for å gi en lignende tekstur og konsistens til ikke-veganske matvarer. For eksempel brukes jackfruit som en kjøtterstatning for sin tekstur, avokado og bananer kan brukes til å lage moussen, iskremen osv.
- Belgvekster: Det er vanlig å tro at et vegansk kosthold mangler proteiner på grunn av kostholdsrestriksjonene. Likevel, å erstatte de animalske proteinene med linser, kikerter og bønner gjør kostholdet rikt på protein og jern. Ideelt sett kan du inkludere dette i hvert måltid. Hvis du ikke er vant til å konsumere belgfrukter regelmessig, start med mindre porsjoner, da det kan indusere surhet og oppblåst mage i starten. Studier viser også at lektin i belgfrukter og hele korn er en anti-næringsforbindelse som blokkerer absorpsjonen av kalsium, jern, sink og fosfor. Anti-næringsstoffer, som navnet antyder, er naturlige forbindelser som finnes i mat som forstyrrer absorpsjonen av hele næringsstoffet i kroppen. Derfor anbefales det sterkt å ha belgfrukter med forskjellige andre matvarer i forskjellige måltider sammenlignet med en større mengde i ett enkelt måltid.
- Fullkorn: Fullkorn som havregryn, brun ris, quinoa, bokhvete, amaranth osv. blir populært, spesielt siden flere mennesker blir veganere. De er bedre kilder til fiber, komplekse karbohydrater og andre næringsstoffer ettersom kli og kimen deres er intakt sammenlignet med andre bearbeidede kornsorter som raffinert mel. Fullkorn er ikke bare næringsrikt, men også deilig! Kok dem med grønnsaker, belgfrukter i supper, gryteretter og vær kreativ. De legger til en interessant tekstur og smak til retten. Så si adieu til det hvite brødet og pastaen og gi en sunn overgang til fullkornspasta og flerkornsbrød.
- Meierialternativer: Meieriprodukter er en viktig del av det meste av kjøkkenet, og derfor er det kanskje ikke praktisk å kutte dem helt ut av kostholdet ditt. Noen av oss kan ikke forestille seg et liv med te og kaffe uten melk, ikke sant? Heldigvis er det mange alternativer tilgjengelig på markedet som også vil dekke ernæringsbehovene. Prøv å gå for usøtet vegansk melk, soya eller kokosnøttyoghurt etc. Men i motsetning til hva mange tror, er ikke meieriprodukter den eneste rike kalsiumkilden. Grønne, bladgrønnsaker som brokkoli, kål, soyabønner og dets biprodukter, og kalsiumberiket mat og drikke er også utmerkede kilder til kalsium.
- Nøtter og frø: Som veganer er det svært fordelaktig å spise nøtter, frø og deres biprodukter daglig i kostholdet ditt, siden disse er et av de beste alternativene til det animalske proteinet. Nøtter og nøttesmør kan brukes til å forbedre smaken og teksturen til mange retter og er et utmerket tillegg til frokosten. Frø som chia og lin er også rike på omega-3 fettsyrer som er gunstige for kroppen på mange måter.
Vurder dette før du blir veganer...
- Veganere har en risiko for å utvikle vitamin B12-mangel da animalske produkter er hovedkilden til dette vitaminet. Derfor anbefales det å overvåke vitamin B12-nivåene og ta kosttilskudd om nødvendig.
- Måltidsplanlegging er en fantastisk måte å sikre at kroppens ernæringsbehov blir dekket, også det gjør kostholdet ditt mer kreativt, håndterbart og mindre repeterende.
- Et vegansk kosthold kan være næringsfattig og usunt hvis du tyr til pakket bearbeidet mat og hurtigmatalternativer med høyt natriuminnhold og mettet fett. Derfor er det viktig å ha riktig type mat for å holde seg frisk. Det er ikke trygt å anta at alle veganske produkter er sunne.
- Du vil lære mange hva du må og ikke må om vegansk kosthold på nettet. Det er alltid en god idé å konsultere en sertifisert ernæringsfysiolog før du gjør store endringer i kostholdet ditt.
- Enhver endring tar tid. Å bli veganer kan være en prosess for de fleste av oss, så ikke stress med å nå målene dine over natten. Å føre en matdagbok vil hjelpe deg gjennom denne reisen.
I et nøtteskall, å tilpasse seg et nytt kosthold ved å gi slipp på matvanene dine er ikke en cakewalk. Du trenger svar på mange ufattelige spørsmål, og med mindre du er helt overbevist om avgjørelsen, blir det utfordrende å følge et vegansk kosthold på lang sikt. Så gjør litt personlig research og finn svar på spørsmålene dine. Sett mer enn noe annet pris på denne nye endringen i livsstilen din.