Det beste plantebaserte proteinet
Er det bedre enn animalsk protein?
Her diskuterer vi de beste kildene til plantebaserte proteiner og hvorfor det er viktig å velge plantebasert mat fremfor animalske produkter hvis du sikter mot en sunnere livsstil.
PLANTEBASERT PROTEIN VS DYREPROTEIN
Plantebasert protein er et hett tema mellom veganere og ikke-veganere. Folk hevder at de beste proteinkildene kommer fra animalsk mat. Det er sant at animalske proteiner er komplette på grunn av tilstedeværelsen av alle de 9 essensielle aminosyrene. Imidlertid har kjøtt flere andre komponenter som mettet fett som drastisk øker kaloriene. Også tilstedeværelsen av hemjern er en bekymring. Hemjern er en type jern som er nødvendig for den essensielle funksjonen til kroppen, men hvis det finnes i overkant, fremmer kroppen betennelse og DNA-skade. Mens kroppen vår naturlig kan regulere absorpsjonen av hemjern fra den plantebaserte maten, skjer absorpsjonen av hemjern fra dyrefôret lett og reguleres ikke godt av kroppen. Dessverre har ikke kroppen evnen til å fjerne overflødig hemjern når det er inntatt. Dette kommer med en assosiert risiko for å være utsatt for koronar hjertesykdom, type 2 diabetes, hjerneslag, metabolsk syndrom, etc. Plantebasert mat, på den annen side, hjelper ikke bare med å regulere hemjerninnholdet, men har også tilleggsnæring som fiber, antioksidanter, mineraler og vitaminer.
DE BESTE PLANTEBASERT PROTEINENE DU TRENGER I DAG
1. Tofu
Tofu eller bønnemasse er et av de enestående plantebaserte proteinene du kan ha regelmessig. Den har et høyt protein- og fettinnhold, men inneholder lite kalorier. Den lages ved å koke soyamelk og presse den til solide blokker før den avkjøles, som prosessen med å lage ost. Det er også en utmerket kilde til aminosyrer, kalsium, jern og andre næringsstoffer. Tofu er et komplett protein og har alle de 9 essensielle aminosyrene. En porsjon på 100 g tofu inneholder omtrent 8 gram protein. Siden dette er et allsidig produkt, kan tofu brukes på tvers av kjøkken og tilberedninger. Grillet tofu slengt med litt frisk salat, wokde grønnsaker med tofu og grønnsakspilaf med tofu er våre favorittvalg!
2. Quinoa
Det er et frø som tilhører en gruppe matvarer som vanligvis kalles pseudo-korn. Quinoa er et komplett protein, som kan være et utmerket glutenfritt alternativ til stivelsesholdige korn. En kopp kokt quinoa (185 gram) gir omtrent 8 gram protein. Den har høyt fiberinnhold, inneholder andre næringsstoffer som jern, magnesium og folat. Det kan erstattes i stedet for ris og couscous, men når det legges til salater, gir det en nøtteaktig smak til retten. Det kan også lages til mel, til bruk til matlaging, glutenfri pasta og brød. Når den er kokt blir den myk og luftig med en lett knas. Imidlertid lager quinoa et skum under matlaging, som etterlater en bitter smak. For å unngå dette må den vaskes grundig før tilberedning.
3. Amaranth
Dette kornet får sakte oppmerksomhet, spesielt blant veganere og personer som er intolerante mot gluten. En utmerket kilde til protein og fiber, en kopp kokt amarant har omtrent 9 gram proteininnhold. Den har en jordaktig og nøtteaktig smak og kan være et fantastisk tillegg til smoothieboller, salater, til og med desserter. De ekstra næringsstoffene i amaranth som mangan, magnesium, fosfor og jern hjelper også med å holde det inflammatoriske nivået i kroppen under kontroll, noe som hjelper på beinhelsen og hjelper til med bedre fordøyelse. Rikelig med antioksidanter, amaranth er deilig, næringsrik og mettende.
4. Bokhvete
I motsetning til navnet antyder, har dette kornet ingen relasjon til hvete, det er glutenfritt! Bokhvete, som quinoa, er en pseudo-kornblanding og kan konsumeres som korn. 1 kopp kokt bokhvete inneholder ca. 6 gram protein, blant andre næringsstoffer, og er også rik på fiber. Dette utmerkede glutenalternativet kan legges til mange retter som morgenblandingsbollen din, pasta, og er også fantastisk med noen tropiske frukter i puddinger! Bokhvete har mange helsemessige fordeler forbundet med det, som forbedret hjertehelse, redusert blodsukker og hjelper på fordøyelsen siden det er et utmerket kostfiber.
5. Chiafrø
Dette er en av de beste supermatene anbefalt av ernæringsfysiologer. Til tross for deres lille størrelse, er chiafrø fullpakket med næringsstoffer som gir fordeler utover ernæringsverdien. Rik på protein, chiafrø er også en utmerket kilde for omega-3 fettsyrer, fiber, kalsium, fosfor og sink. To spiseskjeer chiafrø (28 gram) inneholder 4 gram protein og inneholder alle de 9 essensielle aminosyrene. Omega-3 fettsyrer hjelper til med å forbedre hjertehelsen, ved å senke kolesterolet og regulere blodtrykket. De har en sprø tekstur når de konsumeres rå, du kan avslutte salaten med et dryss av disse på toppen. Men når den først absorberer fuktighet, blir chiafrøene myke og tykke, noe som gjør den til et utmerket tillegg til morgenfrokosten og dessertene. Chiapudding med litt kokosmelk vil være din neste favorittveganske dessert.