Markus Mattiasson
Professional Health CoachVår helserådgiver Markus er utdannet innen biomedisin og har mer enn 10 års erfaring med funksjonsmedisin, hvor han også utdanner helsepersonell innen området. Han har jobbet som helserådgiver i flere år, både med menn og kvinner med alle mulige problemer, fra hormonelle plager, mage-tarmproblemer (f.eks. SIBO), ME/CFS og postcovid. Markus mener at det ikke finnes noen "one size fits all", men jobber med en individuelt tilpasset oppfølging som kan variere fra person til person avhengig av bakgrunnshistorie, helsehistorikk og genetiske faktorer. Du kan booke Markus her.
Hvis du er helsebevisst eller ønsker en sunnere livsstil, bør omega-3-fettsyrer være en del av kostholdet ditt. Og hva er de beste veganske kildene?
Omega-3-fettsyrer har i mange år vært knyttet til hjertehelse og bedre aldring. Ernæringseksperter sier at det finnes godt og dårlig fett, og at man ikke bør konkludere og si at fett generelt er dårlig. Disse er et av de gode eksemplene på godt fett. Omega-3-fettsyrer er en gruppe flerumettede fettsyrer som er viktige for mange av kroppens funksjoner.
Det finnes tre typer omega-3-fettsyrer. Omega-3-fettsyrene EPA og DHA finnes i sjømat, inkludert fet fisk (f.eks. laks, tunfisk og ørret) og skalldyr (f.eks. krabber, blåskjell og østers). En annen type omega-3, kalt ALA, finnes i andre matvarer som brokkoli, spinat, tomater osv. Omega-3-fettsyrer er også tilgjengelige som kosttilskudd, for eksempel fiskeoljetilskudd som inneholder EPA og DHA, og linfrøoljetilskudd som inneholder ALA.
Mens akutt betennelse er en del av kroppens beskyttende funksjoner, kan kronisk, overdreven eller ukontrollert betennelse føre til mange helseproblemer. Omega-3-fettsyrer er inkorporert i mange deler av kroppen, inkludert cellemembraner, og spiller en rolle i antiinflammatoriske prosesser og i cellemembranenes viskositet. EPA og DHA gir opphav til antiinflammatoriske og betennelsesdempende mediatorer som kalles resolviner, protektiner og maresiner.
I en klinisk studie blant bensinstasjonsarbeidere, som kan være utsatt for oksidativt stress og endringer i immunsystemets balanse på grunn av eksponering for kommersielle bensin- og dieselpartikler, ble effekten av omega-3-fettsyretilskudd vurdert på inflammatoriske og antiinflammatoriske markører. Det ble konkludert med at tilskudd av omega-3-fettsyrer kan være effektivt for å redusere betennelsesreaksjoner og opprettholde immuntoleranse hos personer med høy eksponering for betennelsesfremkallende faktorer.
2. De bidrar til fosterets utvikling:
EPA og DHA er avgjørende for at fosteret skal utvikle seg riktig under svangerskapet. Mors ernæring er avgjørende for fosteret, og leger legger alltid vekt på et kosthold som inneholder tilstrekkelig med kalorier og proteiner, men i det siste har også fettsyrer blitt ansett som viktige. Mengden omega-3-fettsyrer i fosteret er korrelert med mengden som moren får i seg, og det er derfor viktig at moren får i seg tilstrekkelig næring. Studier bekrefter at omega-3-fettsyrer er avgjørende for at cellemembranene skal fungere som de skal, og at de er viktige for utviklingen av fosterets hjerne og netthinne.
Det finnes også bevis for at mødre som tar tilskudd av EPA og DHA under graviditet og amming, kan beskytte barna mot allergi. Dette kan skyldes at tilskudd av fiskeolje har blitt assosiert med reduserte nivåer av celler i kroppen som er forbundet med betennelse og immunrespons.
3. Dette kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer:
Omega-3-fettsyrer har i ulike studier vist seg å redusere forekomsten av hjerte- og karsykdommer. Koronar hjertesykdom og hjerneslag er en av de viktigste dødsårsakene i verden. De viser også at personer med risiko for kroniske betennelsesrelaterte hjertesykdommer har nytte av inntak av omega-3-fettsyrer fra planter og havet. EPA og DHA spiller en rolle i å redusere oksidativt stress i kroppen og dermed forebygge kronisk betennelse. Ulike studier av sammenhengen mellom omega-3-fettsyrer og hjerte- og karsykdommer viser imidlertid motstridende resultater. Forskerne mener at flere fysiologiske og miljømessige faktorer må tas i betraktning, og at det gjenstår flere studier for å få et bedre bilde av dette temaet.
4. Hjelp til å bekjempe autoimmune sykdommer:
Når immunforsvaret er overaktivt, angriper og skader kroppen sitt eget vev som en respons på en ukjent utløsende faktor. Kroppen produserer derfor antistoffer som angriper vevet i stedet for å bekjempe infeksjoner. Revmatoid artritt, inflammatorisk tarmsykdom, diabetes type 1 og lupus er klassiske eksempler på en autoimmun sykdom. Det har vært gjennomført mange kliniske studier som har vurdert fordelene ved kosttilskudd med fiskeoljer ved flere inflammatoriske og autoimmune sykdommer hos mennesker, blant annet revmatoid artritt, Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, psoriasis, lupus erythematosus, multippel sklerose og migrene. Mange av de placebokontrollerte studiene av fiskeolje ved kroniske inflammatoriske sykdommer viser betydelige fordeler, blant annet redusert sykdomsaktivitet og redusert bruk av betennelsesdempende legemidler.
5. Hjelp til behandling av Alzheimers sykdom:
Alzheimers sykdom er en av de vanligste nevrodegenerative sykdommene hos eldre. Det er en lidelse som kjennetegnes av en progressiv svekkelse av hukommelse, språk, tankegang og andre kognitive funksjoner. Mye tyder på at omega-3-fettsyrer kan fungere som en mulig beskyttende faktor ved Alzheimers sykdom. Nyere studier fremhever omega-3-fettsyrenes gunstige effekt på Alzheimers sykdom, noe som kan tilskrives deres antioksidante og antiinflammatoriske egenskaper. Både DHA og EPA kan øke nivået av nervevekstfaktorer. De er gunstige for å forbedre den kognitive funksjonen ved mild Alzheimers sykdom.
Så langt kjenner vi til fordelene ved å innta omega-3-fettsyrer. Men hvordan kan du som veganer sikre deg et tilstrekkelig inntak av dette? Plantekost inneholder vanligvis bare alfa-linolensyre (ALA), og de mest populære kildene til DHA og EPA er fet fisk. Selv om kroppen vår kan omdanne en del av ALA til DHA og EPA, er dette en utilstrekkelig del av det tilstrekkelige inntaket som kroppen trenger. Derfor anbefales det på det sterkeste å ta tilskudd av DHA og ALA og spise rikelig med plantebaserte matvarer for å supplere ALA i kostholdet. Linfrø, chiafrø, valnøtter og hampfrø er utmerkede kilder til ALA.
Hva er inflammatorisk mat, og hvordan påvirker den kroppens funksjon? Finnes det en måte å kontrollere kronisk betennelse i kroppen på? Denne artikkelen handler om inflammasjon, forholdet mellom kosthold og inflammasjon og mat du bør holde deg unna.
Betennelse er kroppens immunrespons på en infeksjon eller skade. Den kan være god eller dårlig. Selv om en akutt betennelse kan være ubehagelig med symptomer som smerte, rødhet og hevelse, er det nødvendig å ha en betennelsesrespons for å forsvare kroppen ved å gjenkjenne skadede celler, irriterende stoffer og patogener for å sette i gang helbredelsesprosessen. Men når betennelsen vedvarer lenger i kroppen enn nødvendig, kan den være skadelig. Det forskes stadig mer på hvordan akutt og kronisk sykdom påvirker helse og sykdom. Studier viser at visse matvarer har en tendens til å være betennelsesfremmende, og at disse kan fremme kronisk betennelse i kroppen hvis de inntas over lengre tid. Vi kan kalle slike matvarer for inflammatoriske matvarer.
Kronisk betennelse er et av de patologiske kjennetegnene ved mange lidelser som fedme, diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers sykdom. Det kan også føre til autoimmune sykdommer som revmatoid artritt, inflammatorisk tarmsykdom og lupus, der kroppen feilaktig angriper seg selv og oppfatter de friske cellene som en trussel.
Symptomene på kronisk betennelse kan vise seg på ulike måter, som feber, tretthet, munnsår, leddsmerter, brystsmerter, magesmerter osv. Det anbefales imidlertid alltid å oppsøke lege før man konkluderer om en tilstand. Inflammasjonsnivåene i kroppen kan kontrolleres ved hjelp av en CRP-test, det vil si en test for C-reaktivt protein. C-reaktivt protein er en type protein som produseres i leveren, og som sendes ut i blodet som en respons på tegn på betennelse. Et høyere nivå av CRP indikerer høyere risiko for hjertesykdom og hjerneslag.
Matvalgene og matvanene våre spiller en viktig rolle når det gjelder å kontrollere betennelsesmarkørene i kroppen. Matvarer med mye mettet fett, transfett og høy glykemisk indeks er forbundet med et økt inflammasjonsnivå. Den glykemiske indeksen er en verdi som tildeles matvarer basert på hvor langsomt eller raskt disse matvarene forårsaker økning i blodsukkernivået. Matvarer med lav glykemisk indeks (GI) frigjør glukose sakte og jevnt. Matvarer som ligger høyt på den glykemiske indeksen, frigjør glukose raskt.
Vi vet om de viktigste inflammatoriske matvarene vi bør unngå. Så hva bør vi spise i stedet? Å velge ut matvarer som er betennelsesdempende og samtidig unngå matvarer som er betennelsesfremmende, er sentralt i en antiinflammatorisk kostholdsplan. Den beste måten å bekjempe betennelser på er å følge et fullverdig plantebasert kosthold, rikt på sunt fett og fytonæringsstoffer, med matvarer som fullkorn, belgfrukter, frukt, grønnsaker, nøtter og frø. Dette bidrar også til å opprettholde en stabil glykemisk respons. Studier viser at de inflammatoriske komponentene i et plantebasert kosthold er mindre, og disse matvarene er også rike på antioksidanter og antiinflammatoriske forbindelser som bidrar til å bekjempe kronisk betennelse og sykdommer som følge av dette.
Er det mulig å følge et balansert og sunt kosthold hvis du velger veganisme? Hvordan kan du sikre at kroppen din får i seg en tilstrekkelig mengde næring ettersom mange tror kjøtt, fjærfe og meieriprodukter er nødvendige for et komplett måltid? Her er det du trenger å vite om vegansk kosthold hvis du er ny på konseptet.
Tenk på noen sunne alternativer for protein- og kalsiumrik mat. Hva tenker du først? Kylling, fisk, egg, melk? De fleste av oss vil forholde oss til dette fordi vi har blitt lært at å inkludere dem i kostholdet er den mest ideelle tingen å gjøre. Så hvordan erstatte dem når du velger å begrense kostholdet ditt på visse måter? Kan erstatningene vært bedre? La oss få en detaljsjekk.
Veganere velger å unngå inntak av alle animalske produkter og deres derivater. Kjøtt, fjærfe, fisk, meieriprodukter, egg og honning er begrenset i et vegansk kosthold. Derfor vil de veganske stiftene være hele korn, frukt, grønnsaker, belgfrukter, frø og nøtter. Folk velger å bli veganer av etiske, miljømessige og helsemessige årsaker. Selv om et vegansk kosthold anses som et sunnere alternativ sammenlignet med å spise kjøtt og andre ikke-vegetariske alternativer, kan det å unnlate å inkludere næringsrike ingredienser og avhengig av vegansk hurtigmat og annen bearbeidet mat føre til mange helserisikoer. Mer enn å oppfatte dietten som en restriksjon av produkter du kan konsumere, bør et vegansk kosthold betraktes som en mulighet til å konsumere rikelig med frisk frukt, grønnsaker, fullkorn etc. Studier viser at denne dietten hjelper til med å forbedre hjertehelsen, den hjelper til med vekttap, reduserer risikoen for kreft, type 2 diabetes, høyt kolesterol og høyt blodtrykk.
Derfor blir ernæringsplanlegging viktig når du blir veganer. Et godt planlagt vegansk kosthold vil sikre en balanse i matvaregrupper og deres inntak.
I et nøtteskall, å tilpasse seg et nytt kosthold ved å gi slipp på matvanene dine er ikke en cakewalk. Du trenger svar på mange ufattelige spørsmål, og med mindre du er helt overbevist om avgjørelsen, blir det utfordrende å følge et vegansk kosthold på lang sikt. Så gjør litt personlig research og finn svar på spørsmålene dine. Sett mer enn noe annet pris på denne nye endringen i livsstilen din.
Ifølge American Academy of Allergy Asthma & Immunology defineres matintoleranse som problemer med å fordøye et bestemt næringsmiddel, noe som kan gi symptomer som magekramper, oppblåsthet og luft i magen.
Matintoleranse er noe annet enn matallergi, og sistnevnte er mer alvorlig. Hvis du vil lære mer om forskjellen mellom de to tilstandene, kan du lese denne artikkelen (sett inn lenke til artikkelen om intoleranse vs. sensitivitet).
Den vanligste matintoleransen er laktoseintoleranse, som vi har beskrevet nærmere i en annen artikkel (sett inn lenke til artikkel om laktoseintoleranse).
Det finnes mange årsaker til matintoleranse, blant annet
De fleste makronæringsstoffer metaboliseres av spesifikke enzymer som skilles ut av mage, lever og bukspyttkjertel. Når det er mangel på ett av disse enzymene, er kroppen ikke lenger i stand til å fordøye det aktuelle næringsmiddelet. Som et resultat oppstår symptomer på fordøyelsesbesvær.
Noen matvarer er rike på kjemiske stoffer som irriterer tarmslimhinnen, noe som fører til symptomer som diaré, kvalme og oppkast.
Dette er ofte et resultat av for dårlig tilberedning av maten. Bønner er for eksempel en rik kilde til kjemikalier kjent som aflatoksiner, som kan forårsake alvorlige fordøyelsessymptomer.
Histaminintoleranse er et resultat av inntak av mat som er rik på histamin; denne prosessen kan føre til symptomer som ligner på matintoleranse, inkludert elveblest, hudutslett og fordøyelsesbesvær.
For mer informasjon om histaminintoleranse, se denne artikkelen (sett inn lenke til artikkelen om histaminintoleranse).
Det eneste behandlingsalternativet for matintoleranse er å identifisere det eksakte elementet som forårsaker symptomene. Dette kan gjøres ved hjelp av allergitesting på en klinikk eller hjemme hos deg selv.
Laktoseintoleranse er en vanlig fordøyelsessykdom som rammer millioner av mennesker over hele verden. Det oppstår når kroppen ikke klarer å fordøye laktose, et sukker som finnes i melk og andre meieriprodukter. I dette blogginnlegget vil vi diskutere symptomer, årsaker, tester, mat du bør unngå, og annen viktig informasjon relatert til laktoseintoleranse.
Symptomene på laktoseintoleranse kan variere fra person til person og kan variere fra mild til alvorlig. Noen vanlige symptomer inkluderer:
Disse symptomene oppstår vanligvis innen 30 minutter til 2 timer etter inntak av meieriprodukter.
Laktoseintoleranse oppstår når kroppen mangler det laktaseenzymet som er nødvendig for å bryte ned laktose i tynntarmen. Ufordøyd laktose går til tykktarmen hvor bakterier bryter den ned, og forårsaker magekramper og diaré. Å redusere eller eliminere laktose i kosten kan lindre symptomene. Laktoseintoleranse er sjelden hos barn under fem år, og mageproblemer hos barn skyldes ofte kumelksallergi eller andre årsaker. Nøyaktig diagnose er avgjørende for effektiv behandling.Nedenfor kan du lese om ulike årsaker til laktoseintoleranse.
Primær laktoseintoleranse er den vanligste typen laktoseintoleranse. Den er arvelig og mer vanlig i Asia, Afrika og Sør-Europa. Primær laktoseintoleranse skyldes redusert produksjon av enzymet laktase som er nødvendig for å bryte ned melkesukker, også kjent som laktose. Det er vanligvis mellom barn og unge voksne at laktaseproduksjonen begynner å avta hos personer med arvelighet for laktoseintoleranse. For personer med primær laktoseintoleranse er det vanlig å ha problemer med matvarer som inneholder mye melkesukker, som melk. På den annen side fungerer matvarer som ikke inneholder så mye melkesukker ofte bra. Eksempler på slike matvarer er hard ost, yoghurt, smør og sandwichmargariner som inneholder smørfett.
Sekundær laktoseintoleranse, også kjent som midlertidig laktoseintoleranse, oppstår hvis tynntarmslimhinnen er skadet på grunn av ubehandlet tarmsykdom eller parasittisk infeksjon. Et eksempel på en slik sykdom er glutenintoleranse hvor gluten forårsaker betennelse som bryter ned tarmslimhinnen i tynntarmen, noe som betyr at næringsstoffer ikke kan tas opp. Sekundær laktoseintoleranse forsvinner vanligvis når den sanne årsaken til problemet er behandlet og tarmskaden er leget.
Hvis du mistenker at du har laktoseintoleranse, finnes det flere tester tilgjengelig for å bekrefte diagnosen. En av de vanligste testene er laktoseintoleransetesten, som måler mengden hydrogen i pusten etter å ha inntatt en laktoseholdig drikk. Høye nivåer av hydrogen i pusten indikerer at kroppen din ikke fordøyer laktose ordentlig.
Hvis du har laktoseintoleranse, er det viktig å unngå eller begrense inntaket av laktoseholdige matvarer. Noen vanlige matvarer å unngå inkluderer:
Det er imidlertid viktig å merke seg at ikke alle meieriprodukter inneholder like mye laktose. Noen mennesker kan være i stand til å tolerere små mengder laktose, mens andre kanskje må unngå det helt.
Laktoseintoleranse hos nyfødte er svært sjelden. I noen tilfeller kan babyer bli født med en genetisk lidelse som kalles medfødt laktasemangel, noe som betyr at de ikke er i stand til å produsere laktase fra fødselen. Imidlertid er denne tilstanden svært sjelden og går vanligvis over av seg selv i løpet av få måneder.
Laktoseintoleranse under graviditet er mulig, selv om det ikke er veldig vanlig. Noen kvinner kan oppleve laktoseintoleransesymptomer under graviditet på grunn av hormonelle endringer eller endringer i fordøyelsessystemet. Hvis du er gravid og opplever symptomer på laktoseintoleranse, kan det være lurt å vurdere å ta en laktoseintoleransetest hjemme, og deretter ta kontakt med legen din om hvordan du skal håndtere symptomene og sikre at du får i deg nok kalsium og andre næringsstoffer.
Dessverre er laktoseintoleranse vanligvis en livslang tilstand. Noen mennesker kan imidlertid være i stand til å tolerere små mengder laktose over tid ettersom kroppen tilpasser seg. I tillegg er det laktosefrie og lavlaktosealternativer tilgjengelig for de fleste meieriprodukter, som kan gjøre det lettere å håndtere symptomene.
Avslutningsvis er laktoseintoleranse en vanlig fordøyelsessykdom som påvirker millioner av mennesker over hele verden. Hvis du mistenker at du har laktoseintoleranse, er det viktig å snakke med legen din om testing og behandlingsstrategier. Med riktig tilnærming kan du fortsatt nyte et sunt og balansert kosthold uten ubehaget av laktoseintoleranse.
Hvis du vil lære mer om laktoseintoleransetesten hjemme, kan du besøke her. Denne testen er en rask og enkel måte å bekrefte om du har laktoseintoleranse, slik at du kan ta skritt for å håndtere symptomene dine og forbedre din generelle helse. Du kan også ha en direktechat med vår medisinske ekspert via GetTested.co.uk mellom kl. 09.00 – 15.00 CET hvis du har flere spørsmål om laktoseintoleranse eller andre helsemessige bekymringer.
Prosessen med DNA-testing er relativt ny for det vitenskapelige samfunnet; Det er imidlertid en lovende teknikk som skjuler et enormt potensial. Etter å ha mottatt en prøve fra kroppsvevet ditt (f.eks. hår, blod, spytt), vil teknikere isolere DNA ved hjelp av kjemiske reaksjoner. Det neste trinnet vil være sekvensering av DNA, som er som å lese DNA for å finne bestemte mønstre. Det siste trinnet i denne prosessen er å sammenligne DNA-et ditt med databasen for å se etter eventuelle abnormiteter. Nå som du er kjent med DNA-testing, la oss se hvordan denne teknikken kan hjelpe med kostholdet ditt.
Ved første øyekast kan forholdet mellom ditt DNA og maten du spiser virke vagt. Imidlertid er DNA det som gjør deg til den du er; så det er fornuftig at ikke alle fordøyelsessystemer håndterer mat på samme måte. For eksempel er måten vi metaboliserer mat på forskjellig fra person til person, avhengig av basal metabolic rate (BMR). Dessuten er forholdet mellom makronæringsstoffer (f.eks. karbohydrater, fett, protein) som gjør oss til de sunneste individbasert. Når du sender en vevsprøve til laboratoriene som tilbyr denne tjenesten, bør du forvente å få et personlig tilpasset forhold mellom inntak av makronæringsstoffer som optimerer helsestatusen din.
Mens forskere er litt komfortable med DNA-testing, er bruken av denne teknikken for å bestemme hvilken type mat du bør spise en ny prosedyre; Derfor er prosessens følsomhet og spesifisitet fortsatt et tema for kontroverser.Hvis du har spørsmål om dette emnet, spør gjerne i kommentarfeltet nedenfor.
Probiotika stammer fra det greske ordet "pro", som betyr å fremme, og "biotisk", som betyr livet. Når det gjelder den medisinske definisjonen av dette ordet, beskriver forskere probiotika som mikroorganismer som forbedrer helsen til verten (deg og jeg) når de gis i tilstrekkelige doser.
På grunn av denne definisjonen finner folk ofte det vanskelig å tro at inntak av levende bakterier kan forbedre helsen deres. Det er tross alt den motsatte grunnen til at du tar antibiotika, som er laget for å behandle deg.
Dessuten prøver vi å holde et høyt nivå av hygiene for å rydde opp i alle mikroorganismer som forårsaker sykdom. Derfor, hvorfor ville du villig konsumere disse mikrobene?
Svaret på dette spørsmålet er komplekst og innebærer en dyp forståelse av tarmmikrobiotaen. La oss imidlertid ta en annen tilnærming for å svare på dette spørsmålet; vi vil diskutere de viktigste fordelene med probiotika for å forstå hvorfor det er en god idé å supplere kroppen din med disse mikroorganismene.
Når du tar kosttilskudd probiotika, vil du gjenopprette balansen mellom de gode og dårlige bakteriene inne i tarmen. Denne prosessen fører til følgende fordeler:
Effekten av en sunn mikrobiota antas å påvirke alle organsystemer i kroppen, noe som har en direkte innvirkning på vertens helsestatus. Selv om mekanismen ikke er fullt ut forstått, teoretiserer forskere at det er årsaken til å styrke immunforsvaret mens de holder det i sjakk.
Tross alt ønsker du ikke å styrke immunsystemet for mye siden det kan virke motintuitivt og forårsake autoimmune sykdommer (f.eks. lupus erythematosus sykdom, revmatoid artritt, multippel sklerose).
Som jeg sa tidligere, vil det å finne den rette balansen ha enorme gunstige effekter på helsen din, som er akkurat det probiotika gir
Probiotika er et flott verktøy for å forbedre din generelle helse; dessuten ser vi nye spennende data som støtter fordelene med en sunn mage-tarmflora på hele kroppen.
Vitamin D er en viktig forbindelse som formidler flere fysiologiske funksjoner i kroppen. Dette vitaminet er unikt siden det fungerer mer som et hormon, og hver celle har sin reseptor.
Prosessen med å produsere vitamin D i kroppen er helt fascinerende og involverer flertrinnsfysiologi som starter på hudnivå
Her er et sammendrag om denne prosessen:
Trinn én
Trinn to
Trinn tre
Den aktive formen av vitaminet gir flere fordeler for kroppen, inkludert:
Som du kan se, påvirker vitamin D en rekke organer, og mangelen på det kan føre til alvorlige konsekvenser. Dessverre får de fleste ikke nok sollys, derav de lave nivåene av vitamin D i blodet. Dette gjelder spesielt for personer som bor i overskyede områder, som Europa og Nord-Amerika.
For å motvirke dette problemet, anbefaler eksperter å ta vitamin D kosttilskudd for å dekke dine daglige behov.
I takt med den teknologiske utviklingen har det blitt stadig vanligere å utføre ulike tester hjemme. Dette gjelder ikke bare graviditetstester, men også tester for allergier, infeksjonssykdommer og mange andre tilstander. Fordelen med hjemmetesting er at det er både tidsbesparende og praktisk, ettersom du ikke trenger å oppsøke en helseinstitusjon for å utføre testen.
Hos Gettested.no tilbyr vi hjemmetester for flere ulike tilstander. Med våre tester kan du blant annet teste deg selv for allergier, ernæring og tarmhelse. Testene våre er enkle å bruke og gir pålitelige resultater. I tillegg kan du bestille testene våre diskret på nettet og motta dem direkte i postkassen din.
Prinsippet for hjemmetesting er det samme som for testing på en helseinstitusjon. Du tar en prøve, for eksempel en blodprøve eller en urinprøve, og sender den deretter til et laboratorium for analyse. Med våre hjemmetester kan du ta prøven selv og deretter sende den til laboratoriet i en forhåndsbetalt konvolutt. Laboratoriet analyserer deretter prøven og sender resultatene direkte til deg.
Hvor pålitelige hjemmetester er, avhenger av hvilken type test og hvilken tilstand det testes for. Alle testene våre er imidlertid CE-merket og godkjent av Det europeiske legemiddelkontoret (EMA). Det betyr at de oppfyller de samme kvalitetsstandardene som tester som utføres på en helseinstitusjon.
Du kan bruke en hjemmetest hvis du mistenker at du har en tilstand og ønsker å få et raskt og praktisk svar. Det er imidlertid viktig å huske at en hjemmetest ikke er en erstatning for et besøk på en helseinstitusjon. Hvis du har symptomer eller er usikker på resultatet av en hjemmetest, bør du alltid oppsøke lege.
Hvis du ønsker å teste deg selv for allergier, ernæring, tarmhelse og annet. kan du bestille din hjemmetest hos Gettested.no. Testene våre er enkle å bruke og gir pålitelige resultater. Bestill din hjemmetest i dag og ta kontroll over din egen helse!
For både menn og kvinner er det viktig å opprettholde et sunt testosteronnivå. Testosteron har en viktig rolle i kroppen og påvirker mange områder.
Sunne testosteronnivåer bidrar til høye energinivåer, sunn sexlyst, sterke muskler og mental velvære. I det hele tatt opprettholder det et sunt hjerte, hjerne og skjelett. Hva som kan defineres som sunne testosteronnivåer, er imidlertid sterkt avhengig av faktorer som alder og kjønn. Derfor er det et ganske bredt spekter av hva som regnes som sunt, og noen forskere bruker andre intervaller enn andre.
Menn har de høyeste testosteronnivåene.
Kvinner har vanligvis naturlig lavere nivåer av testosteron. De har omtrent 10-15 prosent mindre testosteron i kroppen enn menn.
Produksjonen av testosteron øker i puberteten, noe som gir gutter en vekstspurt, lavere stemme og mer muskler. Testosteronnivået er på topp rundt 18-19-årsalderen. Etter 30-årsalderen begynner testosteronnivået sakte å synke, og hos noen menn kan dette føre til mangel på testosteron rundt 45-årsalderen. I en alder av 75 år er testosteronnivået hos en mann i gjennomsnitt 65 % av nivået hos en ung mann. Testosteronnivået hos kvinner begynner å synke etter overgangsalderen. Menn har omtrent 10-15 ganger mer testosteron i kroppen enn kvinner.
Lange perioder med stress og intensiv trening av kroppen kan akselerere nedgangen i testosteronnivået ytterligere. En usunn livsstil er også en avgjørende faktor, ettersom overvektige menn i gjennomsnitt har lavere testosteronnivåer. Du kan øke testosteronnivået naturlig ved å trene mer, spise sunt og slutte med usunne vaner som alkohol og røyking.
Testosteronunderskudd er ganske vanlig hos både menn og kvinner, noe som kan føre til uønskede effekter som lav sexlyst (libido), håravfall, tretthet og humørsvingninger eller nedstemthet. Hvis du mistenker at testosteronnivået ditt kan være for lavt, kan du ta en test.
Med vårt testosterontestsett kan du enkelt måle testosteronnivået ditt hjemme. I stedet for å teste blod, måler vårt testkit testosteronnivået i spytt, noe som er mye mer praktisk å bruke. Du trenger bare å samle inn tre spyttprøver om morgenen og sende dem til laboratoriet vårt for å bli testet umiddelbart. Testresultatene våre er like pålitelige som alle blodbaserte testosterontester
Hormoner er viktige kjemiske budbringere i kroppen vår som regulerer ulike fysiologiske prosesser som vekst, reproduksjon, stoffskifte og humør. Noen ganger kan disse hormonene imidlertid komme ut av balanse, noe som kan føre til en rekke symptomer og helseproblemer. I dette blogginnlegget vil vi ta for oss symptomer, årsaker, tester og behandlingsalternativer for både menn og kvinner.
Symptomene på hormonubalanse varierer avhengig av type og alvorlighetsgrad av ubalansen. Her er noen vanlige symptomer på hormonubalanse:
Hormonubalanse kan oppstå av ulike årsaker som alder, genetikk, livsstilsfaktorer og medisinske tilstander. Her er noen vanlige årsaker til hormonubalanse:
Kvinner har større sannsynlighet for å oppleve hormonell ubalanse enn menn på grunn av det komplekse samspillet mellom ulike hormoner i løpet av menstruasjonssyklusen, graviditet og overgangsalder. Her er noen vanlige hormonforstyrrelser hos kvinner:
Disse hormonforstyrrelsene kan ha en betydelig innvirkning på kvinners helse. For å identifisere disse problemene kan en hormontest for kvinner fra Gettested.co.uk være nyttig. Riktig diagnose og behandling kan bidra til å håndtere symptomer og forbedre den generelle helsen.
Menn kan også oppleve hormonell ubalanse, selv om det er mindre vanlig enn hos kvinner. Her er noen vanlige hormonforstyrrelser hos menn:
Du kan enkelt identifisere disse ubalansene selv med en hormon- og binyretest for menn hjemme. Disse testene kan gi verdifull innsikt i hormonnivåene og bidra til å diagnostisere eventuelle underliggende problemer.
Graviditet og fødsel kan forårsake betydelige hormonelle endringer hos kvinner, noe som kan føre til hormonubalanse etter fødselen. Her er noen vanlige hormonforstyrrelser etter graviditet:
Hvis du mistenker at du har en hormonubalanse, kan helsepersonell anbefale en hormontest. Dette kan innebære blod-, spytt- eller urinprøver for å måle nivåene av spesifikke hormoner i kroppen din. Det finnes også hormonprøvesett som du kan ta hjemme, slik at du kan samle inn en prøve og sende den til et laboratorium for analyse. Ved å teste hormonene dine vil du finne ut nøyaktig hva som er din ubalanse, slik at behandlingen kan skreddersys for deg. Hos Gettested.no tilbyr vi et stort utvalg av hjemmetestsett for hormoner. Hvis du trenger veiledning om hvilken test du skal velge, kan du sjekke ut vår symptomguide eller kontakte oss via e-post eller chat.
Kosttilskudd kan være nyttige for å håndtere visse hormonubalanser. For eksempel kan kvinner med lave progesteronnivåer ha nytte av kosttilskudd som kastanjebær og vitamin B6. Menn med lave testosteronnivåer kan ha nytte av kosttilskudd som DHEA og sink. Det er imidlertid viktig å rådføre seg med helsepersonell før man tar kosttilskudd for å sikre at de er trygge og effektive.
Behandlingen av hormonubalanse avhenger av den underliggende årsaken og alvorlighetsgraden av ubalansen. Her er noen vanlige behandlinger for hormonubalanse:
Oppsummert kan hormonforstyrrelser forårsake en lang rekke symptomer og helseproblemer. Det er viktig å samarbeide med helsepersonell for å finne den underliggende årsaken og utvikle en passende behandlingsplan. Hormontesting og kosttilskudd kan være til hjelp i noen tilfeller, men livsstilsendringer og medisinering kan også være nødvendig for optimal håndtering av hormonubalanse.
Hvis du er interessert i å bli testet for hormonubalanse, kan du besøke nettstedet gettested.co.in for å velge den testen du trenger. Hvis du trenger veiledning om hvilken test du bør velge, kan du sjekke ut vår symptomguide eller kontakte oss via e-post eller chat.
Candida er en gjærsopp som vanligvis finnes i små mengder i menneskekroppen. Den lever vanligvis i harmoni med andre mikroorganismer i kroppen, men når balansen blir forstyrret, kan candida vokse for mye og forårsake helseproblemer. På denne siden vil du lære mer om candida og dens symptomer, årsaker og behandlingsalternativer.
Candida er en type gjærsopp som er naturlig tilstede i menneskekroppen. Det finnes vanligvis i små mengder i munnen, tarmene og på huden. Under normale forhold er candida ufarlig og til og med gunstig da den hjelper til med å bryte ned mat og absorbere næringsstoffer. Men når balansen av mikroorganismer i kroppen blir forstyrret, kan candida vokse for mye og forårsake ulike helseproblemer.
Symptomene på candida kan variere avhengig av plasseringen av infeksjonen. Noen vanlige symptomer på overvekst av candida inkluderer:
Hvis du opplever noen av de ovennevnte symptomene, kan det være viktig å bli testet for å se om Candida er tilstede.
Flere faktorer kan bidra til overvekst av candida, inkludert:
Behandling for candida-overvekst involverer vanligvis en kombinasjon av soppdrepende medisiner og livsstilsendringer. Noen vanlige behandlingsalternativer inkluderer:
Hvis du mistenker at du kan ha overvekst av candida, er det viktig å få testet for å se om det er candida, eller konsultere en helsepersonell for en riktig diagnose og behandlingsplan ved behov.
Glutenintoleranse beskrives som de skadelige fordøyelseseffektene pasienter opplever etter å ha inntatt glutenrik mat, som hvete, ris og bygg.
Glutenintoleranse bør skilles fra ikke-cøliaki glutenfølsomhet, som er en annen tilstand som gir mildere symptomer.
Dessverre har vi ikke en fullstendig forståelse av glutenintoleransens patofysiologi. Vi er imidlertid sikre på at glutenintoleranse er helt forskjellig fra den beryktede cøliaki.
Dette er fordi tarmveggen ser ut til å være intakt hos pasienter med glutenintoleranse, noe som ikke er tilfelle ved cøliaki.
Etter inntak av glutenholdig mat, kan pasienter oppleve følgende tegn og symptomer:
Behandlingen av glutenintoleranse er veldig grei; du må rett og slett innta en glutenfri diett.
Jeg vet at det kan høres enkelt ut; Denne oppgaven kan imidlertid være ganske utfordrende i virkeligheten siden de fleste matvarer inneholder gluten.
Heldigvis har kontinuerlig opplæring av enkeltpersoner og bransjer om denne sykdommen lønnet seg. Nå kunne du tydelig lese på etiketten om et produkt inneholder gluten eller ikke.
Glutenintoleranse pleide å være et problem å håndtere. Både pasienter og leger hadde vanskelig for å kontrollere symptomene.
Heldigvis hjalp oppfinning av allergiske tester og glutenfri mat pasienter til å leve et normalt liv uten noen langsiktige komplikasjoner.
Her diskuterer vi tarmhelse i detalj og hvorfor det bør tas på alvor. Det er mange faktorer som påvirker tarmhelsen. Blant dem, hjelper mat med å forbedre tarmhelsen og hva bør du spise?
Hvis du ikke er klar over det, er tarmen vår et komplekst samfunn av mikroorganismer kalt mikrobiota. Mikrobiell kolonisering av rundt 100 billioner mikrober i kroppen, skjer hovedsakelig i tykktarmen, også i hele mage-tarmkanalen. Denne mikrobiotaen består av celler inkludert 500 forskjellige arter av bakterier, virus og sopp.
Mikroorganismer i tarmen kan være gode og dårlige. De hjelper til med å få energi fra maten vi spiser, kvitte seg med giftstoffene, og hjelper også med å produsere stemningsfremmende hjernekjemikalier serotonin. En av hovedfunksjonene til mikrobiotaen er å beskytte tarmen mot kolonisering av eksogene patogener og andre potensielt skadelige urfolksmikroorganismer. Dette kalles koloniseringsmotstand (CR). Unødvendig å si er tarmmikrobiotaen viktig for den generelle helsen til kroppen. Ved forstyrrelse av mikrobiotaen kan CR forbigående forstyrres, og patogener kan få muligheten til å vokse til høye nivåer. En konsekvens av patogenekspansjon er utløsningen av inflammatoriske vertsresponser og patogenmediert sykdom. Derfor er de viktige for ernæring, immunitet og effekter på hjernen og atferden.
Et skifte i magesyren, mikrobiotaen og tarmens immunitet påvirker tarmhelsen. Nyere studier på tarmhelse gir viktig innsikt om hvordan mikrobiotaen kan påvirke mange sykdomsprosesser både i og fjernt fra tarmen. Mange studier har rapportert endringer i tarmmikrobiotaen under ikke bare fedme, diabetes og leversykdommer, men også kreft og til og med nevrodegenerative sykdommer.
Tarmene våre kontrollerer og håndterer alle aspekter av helsen vår. Hvordan vi fordøyer maten vår, og til og med matfølsomheten vi har, er knyttet til humøret, oppførselen, energien, vekten, mattrangen, hormonbalansen og immuniteten. Så hva er de umiddelbare symptomene på dårlig tarmhelse? Du vil bli overrasket over å se mange vanlige helseproblemer knyttet til tarmen.
Det er alltid tilrådelig å sjekke med en lege i stedet for å komme til dine egne konklusjoner når du har disse symptomene for å sjekke om alt er i orden.
Mange faktorer ved en dårlig livsstil er årsaken til dårlig tarmhelse. Dette kan inkludere dine dårlige vaner som røyking, overdreven alkoholinntak, utilstrekkelig mosjon osv. La oss ta en nærmere titt.
Vi vet at blant andre faktorer spiller kosthold en viktig rolle i å påvirke tarmens funksjon. Et usunt kosthold med mer sukker, salt, mettet fett, sammen med dårlige vaner og uberegnelig livsstil kan føre til mange helseproblemer. Så er det matvarer som kan forbedre helsen til mikrobiotaen? La oss ta en titt.
Folk blir ofte forvirret mellom probiotika og fermentert mat. Mens fermentert mat kan inneholde probiotika, er de ikke de samme. Probiotika har "levende mikroorganismer som, når de administreres i tilstrekkelige mengder, gir en helsegevinst for verten". Disse gunstige levende mikroorganismene vil regenerere mikrofloraen vår, gjære maten på riktig måte og forbedre helsen vår. Fermentert melk, kombucha etc er utmerkede kilder til probiotika.
En sunn, balansert livsstil med et riktig kosthold kan være løsningen på en god del helserelaterte problemer i livet ditt. Som de sier, "du er hva du spiser".
I dag er fedmeepidemien mer utbredt enn noensinne, og Verdens helseorganisasjon (WHO) hevder at antallet dødsfall som følge av fedme overgår antallet dødsfall forårsaket av hungersnød. Heldigvis er det flere medier som snakker om dette problemet, med et spesielt fokus på komplikasjonene av fedme, som diabetes, koronararteriesykdom, kronisk høyt blodtrykk og andre plager. På en måte har dette bidratt til at folk har blitt mer bevisste på vekten sin, og etter hvert også på helsetilstanden. En type diett som har blitt svært populær, er Atkins-dietten, fordi den motvirker effekten av fedme og fører til vekttap. Denne måten å spise på fokuserer på å redusere inntaket av karbohydrater så mye som mulig. I denne artikkelen vil vi gå gjennom de viktigste fordelene med Atkins-dietten, samt de potensielle bivirkningene.
En av de viktigste grunnene til at folk følger Atkins-dietten er å gå ned i vekt. Fysiologien bak dette vekttapet er mangfoldig og inkluderer redusert appetitt, akselerert metabolisme og kaloriunderskudd. Den kanskje mest innflytelsesrike faktoren i forbindelse med vektnedgang under Atkins-dietten er appetittdemping, som antas å være et resultat av stimuleringen til å produsere sultdempende hormoner, som ghrelin og leptin. Uansett hvilken mekanisme som ligger bak denne fordelen, er vektnedgangen fremtredende hos personer som følger Atkins-dietten.
Høyt LDL- og triglyseridnivå kan øke risikoen for en rekke sykdommer, blant annet koronarsykdom, høyt blodtrykk og kognitive plager.
Heldigvis reduserer Atkins-dietten det dårlige kolesterolet og triglyseridene, samtidig som HDL-nivåene økes. Alt i alt resulterer dette i forbedret vaskulær helse.
I likhet med ketogen diett reduserer Atkins-dietten blodsukkernivået betydelig, noe som reduserer risikoen for diabetes mellitus. Denne effekten er så kraftig at pasienter med diabetes type 2 i en studie fra 2008 klarte å redusere eller eliminere hypoglykemiske medisiner i løpet av seks måneder etter at de hadde begynt på et lavkarbokosthold. Atkins-dietten reduserer også insulintoppene, som antas å være den viktigste årsaken til at diabetes oppstår, og dermed kan dietten forebygge diabetes hos høyrisikopasienter.
Kronisk høyt blodtrykk er en ødeleggende sykdom som skader blodårene over hele kroppen. Til slutt fører dette til tynne, fibrotiske og svekkede blodårer, noe som øker risikoen for hemoragisk hjerneslag. Dessuten må hjertet pumpe blod mot et høyere trykk enn normalt, noe som fører til hjerteproblemer, som for eksempel hjertesvikt i venstre hjertekammer. Atkins-dietten har vist seg å redusere både det systoliske og diastoliske blodtrykket.
Atkins-dietten anses for å være relativt trygg, men det rapporteres ofte om uønskede bivirkninger, spesielt i de tidlige stadiene av dietten.
Disse symptomene forsvinner etter hvert, ettersom kroppen din venner seg til å forbrenne ketonstoffer som energi i stedet for glukose.
Atkins-dietten er et godt verktøy for å gå ned i vekt og få en sunnere livsstil, og den er spesielt gunstig når den kombineres med regelmessig mosjon.
I likhet med andre lavkarbokosthold er det mange misforståelser rundt Atkins-dietten, så hvis du har noen ubesvarte spørsmål, kan du gjerne stille dem i kommentarfeltet nedenfor.
Vitaminer er avgjørende for å opprettholde god helse, ettersom de spiller en viktig rolle i ulike kroppsfunksjoner. Disse organiske forbindelsene er nødvendige i små mengder, men mangel på dem kan føre til alvorlige helseproblemer. I dette blogginnlegget vil vi diskutere viktigheten av vitaminer, symptomer på vitaminmangel og betydningen av vitamintesting.
Vitaminer er involvert i ulike prosesser som skjer i kroppen, inkludert metabolisme, vekst og utvikling. De bidrar også til produksjonen av enzymer, hormoner og andre stoffer som er nødvendige for optimal helse.
Det finnes 13 essensielle vitaminer, inkludert vitamin A, C, D, E, K og B-komplekset (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12). Hvert vitamin har en unik rolle å spille, og mangel på noen av dem kan føre til helseproblemer.
Symptomene på vitaminmangel varierer avhengig av hvilket vitamin det er mangel på. Noen av de vanligste symptomene er tretthet/utmattelse, nedstemthet, søvnforstyrrelser, smerter i hode og nakke, muskelsvakhet og økt mottakelighet for infeksjoner. Her er noen spesifikke symptomer forbundet med ulike vitaminmangler:
Hvis du mistenker at du har vitaminmangel, er det viktig å ta en test for å finne ut hvilke(t) vitamin(er) du mangler. De vanligste testene er for vitamin D-mangel og vitamin B12-mangel.
Test for vitamin D-mangel: Vitamin D-testen måler nivåene av vitamin D i blodet ditt. Denne testen er viktig fordi vitamin D er avgjørende for beinhelsen, og mangel på vitamin D kan føre til beinskjørhet, brudd og andre helseproblemer.
Test for vitamin B12-mangel: Vitamin B12-testen måler nivåene av vitamin B12 i blodet ditt. Denne testen er viktig fordi vitamin B12 er nødvendig for at nervesystemet skal fungere som det skal, og en mangel kan føre til nevrologiske problemer.
Hvis du ønsker å sjekke flere vitaminnivåer, kan du ganske enkelt ta en Vitamintest Total (vitaminmangeltest). Vitamintest Total måler nivåene av flere vitaminer i blodet ditt. Denne testen er en omfattende måte å identifisere eventuelle vitaminmangler som kan påvirke helsen din.
Vitaminer er avgjørende for å opprettholde god helse, og mangel på noen av dem kan føre til alvorlige helseproblemer. Det er viktig å være oppmerksom på symptomene på vitaminmangel og la deg teste hvis du mistenker at du mangler noen av vitaminene. Med Vitamintest Total, Vitamin B12 Test og Vitamin D Test fra GetTested.no kan du enkelt identifisere eventuelle vitaminmangler og ta de nødvendige skritt for å opprettholde optimal helse.
Parasitter er levende organismer som lever i og er avhengige av en annen organisme (kjent som verten) for å få næring og husly. Noen parasitter er ufarlige, mens andre kan forårsake alvorlige helseproblemer. I denne artikkelen tar vi for oss vanlige symptomer på parasitter, om du kan få parasitter i Norge, og hvordan du kan teste for og rense kroppen din for parasitter.
Parasitter er organismer som lever i eller på en annen organisme (verten) og drar nytte av det på bekostning av verten. Det finnes mange typer parasitter, blant annet Giardia lamblia, Entamoeba histolytica og Cryptosporidium spp. Giardia lamblia og Cryptosporidium spp. er encellede organismer som kan forårsake sykdommer som henholdsvis giardiasis og cryptosporidiose. Entamoeba histolytica er en protozoisk parasitt som forårsaker amøbiasis. I tillegg til disse parasittformene finnes det også parasittiske ormer, såkalte helminter, som kan forårsake sykdommer som bendelorm og hageorm, og ektoparasitter som lus og lopper, som lever på utsiden av verten.
Symptomene på en parasittinfeksjon kan variere avhengig av hvilken type parasitt og hvilken del av kroppen som er infisert. Vanlige symptomer inkluderer:
Hvis du opplever noen av disse symptomene, er det viktig å oppsøke helsepersonell.
Mange forbinder parasitter med eksotiske land, men selv her i Storbritannia kan vi få parasitter. Det er mulig å få parasitter i Storbritannia gjennom forurenset vann og mat, samt gjennom kontakt med infiserte dyr eller mennesker. Noen vanlige parasitter som finnes i Storbritannia, er giardia, cryptosporidium og trådorm. Du kan bære på parasitter uten å være klar over at du har dem, og noen ganger gir de bare milde symptomer. Parasitter kan ligge i dvale i lang tid, til og med i årevis, uten å gi symptomer, og de aktiveres først når immunforsvaret vårt av en eller annen grunn er svekket. For å redusere risikoen for å få en parasittinfeksjon er det viktig å praktisere god hygiene, for eksempel å vaske hendene ofte og tilberede maten grundig.
Hvis du mistenker at du kan ha en parasittinfeksjon, kan du ta en parasittest hjemme. Parasittesten fra GetTested er en enkel og praktisk måte å teste om det finnes parasitter i avføringen din. Testen er enkel å bruke og gir nøyaktige resultater i løpet av få dager. Hvis testen er positiv for parasitter, kan du i samarbeid med helsepersonell utarbeide en behandlingsplan.
Hvis du har en parasittinfeksjon, kan det hende at helsepersonellet anbefaler en parasittrens. En parasittrens er en naturlig måte å hjelpe kroppen din med å eliminere parasitter på. Det finnes mange forskjellige typer parasittkurer, inkludert urtemedisiner, kostholdsendringer og klyster. Før du starter en parasittkur, er det viktig å snakke med helsepersonell for å forsikre deg om at det er trygt for deg.
Parasitter er et vanlig problem som kan forårsake en rekke helseproblemer. Ved å kjenne til symptomene på parasitter, hvordan du kan forebygge dem og hvordan du kan teste for og rense deg for dem, kan du beskytte deg mot disse skadelige organismene. Hvis du mistenker at du kan ha en parasittinfeksjon, er det viktig å oppsøke helsepersonell for diagnose og behandling.
Hvis du leter etter måter å naturlig forbedre den generelle helsen til tarmmikrobiomet ditt, er det viktig å spise sunt. Nedenfor er noen måter å forbedre tarmmikrobiomet ditt på, vil du vite mer om tilstanden til tarmmikrobiomet ditt? Ta en titt på vår tarmmikrobiom-test.
Det anbefales å spise mye fiberrik mat, hvorav mange er grønnsaker og frukt. Å spise mye frukt og grønnsaker er den enkleste og raskeste måten å forbedre tarmmikrobiomet og opprettholde god helse. Blant de anbefalte grønnsakene og fruktene er:
Prebiotisk og probiotisk mat som fullkorn, hvitløk, løk, fermentert mat stimulerer de gode bakteriene i tarmen. Mange grønnsaker og frukt inneholder prebiotika.
Et mangfoldig mikrobiom er et sunt mikrobiom. Jo flere bakteriearter du har i tarmen, desto sunneste, og derfor bør kostholdet ditt bestå av ulike mattyper.
Fermentering er en prosess der sukkeret brytes ned av gjær eller bakterier, noe som gjør fermentert mat mye sunnere. Eksempler på disse matvarene er yoghurt, surkål og kimchi. Sørg for å få i deg vanlig yoghurt. Denne typen yoghurt inneholder ikke så mye sukker som yoghurt med smak, og den kan forbedre funksjonen til mikrobiomet.
Sukker kan forårsake en overvekst av dårlige bakterier, så det anbefales å redusere forbruket av matvarer som inneholder mye sukker. De hurtigfordøyelige sukkerene fordøyes veldig raskt, så mikrobene i tarmen din får ikke til å absorbere noe av det, og etterlater dem sultne. I det lange løp betyr dette at du sulter mikrobiomet ditt i hjel. De sultne mikrobene vil ikke ha andre muligheter enn å stille sulten ved å spise bort slimhinnen i tarmen. Dette kan resultere i betennelse. Desto større grunn til å kutte ned på sukkerforbruket. Vær på utkikk etter skjulte sukkerarter i produkter.
Og hvis du fortsatt er sulten på noe søtt, finnes det noen sunne alternativer, som honning, mørk sjokolade og søt frukt som epler, bananer og bær.
Det er bedre for tarmhelsen å spise mat som er minimalt bearbeidet, noe som betyr å spise mat som ikke har (så mye) tilsatt sukker, salt og usunt fett. Noen av disse bearbeidede matvarene er skinke, salami, mange forskjellige frokostblandinger som inneholder mye sukker, desserter og snacks som chips.
Å drikke mye vann har vært knyttet til en forbedring av tarmmikrobiomets mangfold, vann gir også stor fordel for tarmhelsen ved å hjelpe til med å bryte ned mat. Det er derfor den beste drinken.
Mange husdyr blir oppdrettet med antibiotika og antibiotika utsletter alle bakteriene, fordi de ikke kan se forskjellen mellom gode og dårlige bakterier. En vegetarianer har en mye sunnere tarm enn en ivrig kjøttspiser, så å kutte ned på kjøttet eller helt fjerne det fra kostholdet ditt er en god samtale.
Folk som trener og er aktive har mye sunnere og mer varierte mikrobiomer enn de til mennesker som ikke er like aktive. Trening hjelper også kroppen å slippe stress. Pass på at du også får mye hvile også. På den måten unngår du å risikere å forstyrre mikrobiomet ditt. Minst 8 timers søvn er best.
Hver dag møter immunsystemet tusenvis av patogener som prøver å trenge inn og ødelegge kroppen din. Faktisk, hvis det ikke var for dette systemet, ville ingen av oss vært i live i dag!
Selv om dette systemet er svært sofistikert, er det ikke perfekt. Nå og da vil immunsystemet ditt starte en alvorlig immunrespons mot et ufarlig stoff. Hvis denne prosessen er tilbakevendende, har vi å gjøre med en allergi.
De eksakte årsakene til allergi har ennå ikke blitt fastslått; Imidlertid mener forskere at det er en kombinasjon av natur og næring.
Naturdelen er den genetiske disposisjonen som går i familier. Hvis du har en nær slektning med mange allergier, er risikoen for å utvikle en ny debut allergi høy.
Naturdelen relaterer seg til miljøeksponering for kjemiske stoffer, som kan være triggerpunktet for allergier.
Immunologer omtaler immunreaksjonen som forårsaker allergisymptomer som en overfølsomhetsreaksjon. Under en overfølsomhetsreaksjon vil immunsystemet ditt frigjøre flere pro-inflammatoriske stoffer, som histamin, leukotriener og prostaglandiner. Alle disse molekylene vil forårsake de typiske symptomene på en allergisk reaksjon, som inkluderer:
Til å begynne med tror du kanskje at det beste behandlingsalternativet for allergier er å redusere hyperaktiviteten til immunsystemet. Imidlertid er denne behandlingen igjen for ekstremt alvorlige tilfeller siden den kan være svært skadelig.
Hvis du undertrykker immunsystemet ditt, vil du være mottakelig for å utvikle mange farlige infeksjoner.
Derfor er den beste behandlingen for allergier å identifisere stoffene som forårsaker disse reaksjonene.
Før oppfinnelsen av allergitesting var denne prosessen ekstremt dyr, lang og ineffektiv. Heldigvis kan du nøyaktig finne stoffet som forårsaker allergien din hjemmefra, ved hjelp av allergitesting i hjemmet.
Her diskuterer vi de beste kildene til plantebaserte proteiner og hvorfor det er viktig å velge plantebasert mat fremfor animalske produkter hvis du sikter mot en sunnere livsstil.
Plantebasert protein er et hett tema mellom veganere og ikke-veganere. Folk hevder at de beste proteinkildene kommer fra animalsk mat. Det er sant at animalske proteiner er komplette på grunn av tilstedeværelsen av alle de 9 essensielle aminosyrene. Imidlertid har kjøtt flere andre komponenter som mettet fett som drastisk øker kaloriene. Også tilstedeværelsen av hemjern er en bekymring. Hemjern er en type jern som er nødvendig for den essensielle funksjonen til kroppen, men hvis det finnes i overkant, fremmer kroppen betennelse og DNA-skade. Mens kroppen vår naturlig kan regulere absorpsjonen av hemjern fra den plantebaserte maten, skjer absorpsjonen av hemjern fra dyrefôret lett og reguleres ikke godt av kroppen. Dessverre har ikke kroppen evnen til å fjerne overflødig hemjern når det er inntatt. Dette kommer med en assosiert risiko for å være utsatt for koronar hjertesykdom, type 2 diabetes, hjerneslag, metabolsk syndrom, etc. Plantebasert mat, på den annen side, hjelper ikke bare med å regulere hemjerninnholdet, men har også tilleggsnæring som fiber, antioksidanter, mineraler og vitaminer.
Tofu eller bønnemasse er et av de enestående plantebaserte proteinene du kan ha regelmessig. Den har et høyt protein- og fettinnhold, men inneholder lite kalorier. Den lages ved å koke soyamelk og presse den til solide blokker før den avkjøles, som prosessen med å lage ost. Det er også en utmerket kilde til aminosyrer, kalsium, jern og andre næringsstoffer. Tofu er et komplett protein og har alle de 9 essensielle aminosyrene. En porsjon på 100 g tofu inneholder omtrent 8 gram protein. Siden dette er et allsidig produkt, kan tofu brukes på tvers av kjøkken og tilberedninger. Grillet tofu slengt med litt frisk salat, wokde grønnsaker med tofu og grønnsakspilaf med tofu er våre favorittvalg!
Det er et frø som tilhører en gruppe matvarer som vanligvis kalles pseudo-korn. Quinoa er et komplett protein, som kan være et utmerket glutenfritt alternativ til stivelsesholdige korn. En kopp kokt quinoa (185 gram) gir omtrent 8 gram protein. Den har høyt fiberinnhold, inneholder andre næringsstoffer som jern, magnesium og folat. Det kan erstattes i stedet for ris og couscous, men når det legges til salater, gir det en nøtteaktig smak til retten. Det kan også lages til mel, til bruk til matlaging, glutenfri pasta og brød. Når den er kokt blir den myk og luftig med en lett knas. Imidlertid lager quinoa et skum under matlaging, som etterlater en bitter smak. For å unngå dette må den vaskes grundig før tilberedning.
Dette kornet får sakte oppmerksomhet, spesielt blant veganere og personer som er intolerante mot gluten. En utmerket kilde til protein og fiber, en kopp kokt amarant har omtrent 9 gram proteininnhold. Den har en jordaktig og nøtteaktig smak og kan være et fantastisk tillegg til smoothieboller, salater, til og med desserter. De ekstra næringsstoffene i amaranth som mangan, magnesium, fosfor og jern hjelper også med å holde det inflammatoriske nivået i kroppen under kontroll, noe som hjelper på beinhelsen og hjelper til med bedre fordøyelse. Rikelig med antioksidanter, amaranth er deilig, næringsrik og mettende.
I motsetning til navnet antyder, har dette kornet ingen relasjon til hvete, det er glutenfritt! Bokhvete, som quinoa, er en pseudo-kornblanding og kan konsumeres som korn. 1 kopp kokt bokhvete inneholder ca. 6 gram protein, blant andre næringsstoffer, og er også rik på fiber. Dette utmerkede glutenalternativet kan legges til mange retter som morgenblandingsbollen din, pasta, og er også fantastisk med noen tropiske frukter i puddinger! Bokhvete har mange helsemessige fordeler forbundet med det, som forbedret hjertehelse, redusert blodsukker og hjelper på fordøyelsen siden det er et utmerket kostfiber.
Dette er en av de beste supermatene anbefalt av ernæringsfysiologer. Til tross for deres lille størrelse, er chiafrø fullpakket med næringsstoffer som gir fordeler utover ernæringsverdien. Rik på protein, chiafrø er også en utmerket kilde for omega-3 fettsyrer, fiber, kalsium, fosfor og sink. To spiseskjeer chiafrø (28 gram) inneholder 4 gram protein og inneholder alle de 9 essensielle aminosyrene. Omega-3 fettsyrer hjelper til med å forbedre hjertehelsen, ved å senke kolesterolet og regulere blodtrykket. De har en sprø tekstur når de konsumeres rå, du kan avslutte salaten med et dryss av disse på toppen. Men når den først absorberer fuktighet, blir chiafrøene myke og tykke, noe som gjør den til et utmerket tillegg til morgenfrokosten og dessertene. Chiapudding med litt kokosmelk vil være din neste favorittveganske dessert.
DNA er en fascinerende størrelse! Det er en fantastisk kjemisk sekvens som gjør oss til dem vi er; alle fysiske og mentale egenskaper du har, er et resultat av DNA-uttrykk i form av proteinsyntese. Mutasjoner i DNA-et kan føre til en rekke invalidiserende sykdommer, som sigdcellesykdom, cystisk fibrose og Tay-Sachs sykdom. Kort sagt er DNA-et den genetiske koden som kan fortelle deg alt om hvem som helst, og det er derfor DNA-testing ble oppfunnet. I begynnelsen ble denne teknikken kun utført av høyteknologiske selskaper på grunn av hvor kompleks prosessen var, men i dag kan du utføre DNA-testing hjemme hos deg selv. Hele prosessen er superenkel; alt du trenger å gjøre er å samle inn en kroppsprøve fra blod, hår eller annet vev og sende den tilbake til laboratoriet som tilbyr denne tjenesten. Når de er ferdige med å analysere prøven din, kan du logge deg inn på nettstedet og sjekke resultatene. Merk at alle trinnene i denne prosessen er utformet for å garantere full konfidensialitet for kundene, så du trenger ikke å bekymre deg for det.
Det er mange ulike grunner til at folk ønsker å ta denne testen, blant annet
Hvis du har spørsmål om DNA-testing, er du velkommen til å spørre i kommentarfeltet nedenfor.
En av de vanlige bekymringene folk utgjør med et vegansk kosthold er om det gir tilstrekkelige kilder til protein. Mange hevder at kjøtt og meieriprodukter er bedre kilder enn plantebasert mat. Studier viser imidlertid et balansert og variert vegansk kosthold som kan dekke alle kroppens ernæringsbehov.
Hvorfor er protein så viktig for kroppen vår? Bør vi være bekymret for tilstrekkelig inntak? JA. Spesielt hvis du er ny på veganisme. Som veganer erstatter du den animalske maten, som var hoveddelen av et måltid, med plantebaserte sunne tilbehør, som bønner, korn, grønne bladgrønnsaker og linser. Når du ikke er klar over den riktige plantebaserte maten å erstatte de animalske produktene med, kan du være i fare for utilstrekkelig protein i kroppen din. Selv om denne tilstanden ikke er livstruende, påvirker proteinmangel livskvaliteten da det kan føre til depresjon, kronisk tretthet og muskeltap.
Protein er en av de viktigste komponentene i kroppen vår. Musklene, beinene og alle andre vev har proteiner i form av aminosyrer. Det hjelper med vekst og vedlikehold av vev, bekjemper infeksjoner og gir cellene og vevet riktig struktur. 9 av disse aminosyrene kalt "essensielle aminosyrer" kan kun fås gjennom mat. Nå kan du forstå hvorfor kostholdseksperter legger vekt på å ha tilstrekkelig med proteiner blant andre næringsstoffer.
En matkilde som inneholder en tilstrekkelig andel av hver av de 9 essensielle aminosyrene er et komplett protein. Når du går over til et vegansk kosthold, krangler de fleste om at plantebasert mat ikke har komplette proteiner. Det er ikke sant. For eksempel er soya og biprodukter som tofu, tempeh og edamame utmerkede kilder til komplett protein. Hele korn som quinoa og bokhvete er også fantastisk. Det interessante å merke seg er at du ikke trenger å stresse over å bare spise komplette proteiner i hvert måltid. Så lenge du spiser forskjellige proteinholdige plantebaserte matvarer i tilstrekkelige mengder, vil du møte kroppens proteinbehov.
En vesentlig del av å følge en vellykket vegansk livsstil er å planlegge kostholdet på forhånd med utmerket og variert plantebasert mat. En god kilde til planteprotein kan også gi andre næringsstoffer som antioksidanter, fibre og vitaminer. Mengden av et næringsstoff du trenger for å oppfylle dine grunnleggende ernæringsmessige krav, med andre ord, anbefalt kosttilskudd (RDA), for protein er 0,8 gram protein per kilo kroppsvekt. Dette er typisk for mange land, inkludert USA og Canada. For en person på 77 kg/170lb vil dette bety omtrent 62 gram.
Hvis du er en vanlig person, eller en ikke-idrettsutøver, vil kroppens proteinbehov lett kunne dekkes ved å innta ulike plantebaserte proteinkilder. Men hvis du er en idrettsutøver, du trener eller trener regelmessig, vil proteinbehovet ditt være høyere for å reparere og gjenoppbygge de såre musklene og komme deg raskere. I dette tilfellet anbefaler vi å konsultere en ernæringsfysiolog eller en ernæringsfysiolog før du tar kosttilskudd. Ikke desto mindre er det viktig å velge en komplett proteinkilde i kosttilskuddet. Et av de mest populære veganske proteinpulverene er for eksempel erteprotein. Selv om den har et høyt proteininnhold, er den lav i de essensielle aminosyrene. Derfor må du være avhengig av andre proteinkilder som quinoa, bokhvete og belgfrukter for å møte kroppens behov.
Når du starter denne vakre reisen, er det klokt å holde deg selv oppmerksom på generell ernæring, siden veganisme definitivt bringer deg nærmere å forstå kroppen din.
I løpet av de siste årene har det ketogene kostholdet blitt enormt populært på grunn av dets positive helseeffekter. Mest bemerkelsesverdig er keto-dietten blitt populær på grunn av det tilhørende vekttapet som følger. Imidlertid kan en skeptiker lure på den virkelige effektiviteten til denne dietten, som er en legitim bekymring. Hvert år forsvinner hundrevis av dietter i et par måneder gradvis; så, hva gjør det ketogene kostholdet annerledes? Det er det vi vil finne ut i dag. I denne artikkelen vil vi dekke de grunnleggende prinsippene for denne dietten og hvordan makronæringsstoffer modifiseres.
Keto-dietten er en metabolsk tilstand som bytter kroppen fra å bruke glukose som en primær energikilde til ketonlegemer. Som et resultat vil du forbrenne fettet i fettvevet uten problemer. For å nå denne metabolske tilstanden, må man endre makronæringsinntaket ved å endre porsjonene. La oss se hva som er de viktigste makronæringsstoffene og hvordan keto-dietten endrer forholdet deres.
Det er tre store makronæringsstoffer i menneskekroppen:
Hver av disse forbindelsene spiller forskjellige fysiologiske roller. For eksempel brukes sukker vanligvis til å produsere energi som medierer de millioner av biokjemiske reaksjoner som oppstår hvert minutt. På den annen side brukes fett og protein som byggesteiner for celler og organer. Protein spiller også en viktig rolle som katalysator for kjemiske reaksjoner (enzymer).
Her er den vanlige fordelingen av de tre makronæringsstoffene under et normalt kosthold:
Som du kan se, utgjør karbohydrater størstedelen av ditt daglige kaloriinntak fordi de er den primære energikilden inne i cellen.
Det primære målet med keto-dietten er å endre forholdet mellom det daglige inntaket av makronæringsstoffer for å endre stoffskiftet i kroppen din. Hvordan? Ved å redusere karbohydratinntaket til et minimum og øke fettinntaket.
Her er det modifiserte forholdet mellom de tre makronæringsstoffene i keto-dietten:
Noen tar dette enda lenger og reduserer sukkerinntaket til 1-5 % av sine daglige kalorier. Det nye forholdet vil stimulere leveren til å aktivere de "fettforbrennende" metabolske veiene for å bruke triglyserider (dvs. fettsyrer) som energi.
Keto-dietten får flere følgere hvert år; flere kjendiser og idrettsutøvere sverger til denne dietten, noe som bidro til dens popularitet. I denne artikkelen dekket vi det grunnleggende prinsippet bak det ketogene kostholdet. Hvis du noen gang har vært på ketogen diett, del gjerne opplevelsen din i kommentarfeltet nedenfor.
Testosteron er et hormon som først og fremst assosieres med menn, men kvinner produserer det også i mindre mengder. Det spiller en viktig rolle i mange aspekter av helse, inkludert muskelmasse, bentetthet og sexlyst. Men når menn blir eldre, synker testosteronnivåene deres naturlig, noe som kan føre til en rekke symptomer som tretthet, redusert muskelmasse og lav libido. Men frykt ikke, det er flere måter å naturlig øke testosteronnivået på.
Mens testosteron ofte er assosiert med menn, produserer kvinner også små mengder av dette hormonet. Faktisk er testosteron det mest utbredte kjønnshormonet hos kvinner, og det produseres hovedsakelig i eggstokkene og binyrene. Kvinner med lave nivåer av testosteron kan oppleve en reduksjon i libido, tretthet og redusert muskelmasse.
Hos menn er testosteron ansvarlig for utviklingen av mannlig reproduktiv vev og sekundære seksuelle egenskaper. Det spiller også en rolle i å opprettholde muskelmasse, bentetthet og produksjon av røde blodlegemer. Når menn blir eldre, synker testosteronnivået deres naturlig, noe som kan føre til symptomer som redusert muskelmasse, tretthet og lav libido.
Testosteronmangel, også kjent som hypogonadisme, oppstår når kroppen ikke klarer å produsere nok testosteron. Dette kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert aldring, skade på testiklene og visse medisinske tilstander som diabetes og fedme. Symptomer på testosteronmangel hos menn inkluderer redusert muskelmasse, tretthet, lav libido og erektil dysfunksjon. Kvinner med lave testosteronnivåer kan oppleve en reduksjon i libido, tretthet og redusert muskelmasse.
Hvis du mistenker at du kan ha lave testosteronnivåer, kan du ta en enkel testosterontest fra GetTested.co.uk hjemme for å måle nivåene dine og finne ut om du trenger ytterligere medisinsk vurdering.
Heldigvis finnes det flere naturlige måter å øke testosteronnivået på. Her er noen enkle tips du kan prøve i dag:
Avslutningsvis spiller testosteron en viktig rolle i mange aspekter av helse, og naturlig fallende nivåer kan føre til en rekke symptomer. Men ved å følge disse enkle tipsene kan du naturlig øke testosteronnivået ditt og opprettholde din generelle helse og velvære.
DNA-forfedre er en relativt ny, banebrytende teknologi som lar folk finne ut deres opprinnelse ved å analysere DNA. Du skjønner, DNA er en fascinerende enhet som koder for alt vi er. Det inkluderer den genetiske koden som oversettes til protein, så vel som de spesielle mutasjonene som går gjennom generasjoner. Siden DNA overføres fra en generasjon til en annen, kan noen mutasjoner noteres i bestemte regioner som varer i årtusener. Derfor var forskere i stand til å samle en stor database som lar oss finne vår geografiske og etniske opprinnelse. Kort sagt, DNA-forfedre drar fordel av teknologien for DNA-sekvensering og sammenligner den med en eksisterende database for å fastslå opprinnelsen din.
I følge ancestry.com overstiger nøyaktigheten av DNA-forfedretesting 99 prosent! Denne fremgangen skyldes hvor spesifikk og sensitiv DNA-sekvensering blir. I dag kan forskere analysere tusenvis av nukleotider i løpet av sekunder. Oppsummert er DNA-forfedretesting veldig nøyaktig, og resultatene er pålitelige.
DNA-forfedretesting er et kraftig tegn på de enorme fremskrittene vi har gjort innen bioteknologi og medisin. Noen mennesker ble virkelig overrasket over å finne ut deres opprinnelse, og mange hjertevarmende videoer som dokumenterer disse øyeblikkene er tilgjengelige. Hvis du har spørsmål om DNA-forfedretesting eller DNA generelt, spør gjerne i kommentarfeltet nedenfor.
Før allergitester ble lett tilgjengelige, måtte pasienter med allergi, matintoleranse og enkelte sykdommer identifisere stoffet som forårsaket symptomene på den vanskelige måten!
Pasientene pleide å utelukke et næringsmiddel og vente i et par dager/uker for å se om symptomene ble bedre. Denne teknikken var ekstremt ineffektiv, tidkrevende og forsinket riktig behandling for pasientene.
I dag er allergitesting tilgjengelig på offentlige sykehus og private klinikker. Dessuten blir hjemmetesting stadig mer populært på grunn av hvor praktisk det er. Du kan teste deg selv i dag, ved hjelp av en hår- eller blodprøve, og få resultatene raskt.
Hjemmetesting er indisert for alle som mistenker at de har en allergi eller intoleranse, for å identifisere stoffet som forårsaker symptomene.
Du kan enten avgi en hårprøve eller en blodprøve for å bli testet for ulike allergener, avhengig av hvilke symptomer du har, samt hvilken region du bor i. Som du kanskje vet, er noen regioner i verden mer utsatt for visse allergener enn andre.
Dette er en enkel, rask og rimelig teknikk som vil spare deg for mange problemer.
Dessuten har nøyaktigheten av hjemmetester økt i løpet av de siste par årene, noe som øker troverdigheten.
Når du har identifisert allergenet som trigger immunforsvaret ditt, finnes det flere metoder:
Å få en god natts søvn er avgjørende for vår fysiske og mentale helse. Mange sliter imidlertid med å sovne eller holde søvnen gjennom natten. En måte å fremme bedre søvn på er ved å bruke melatonin, et hormon som regulerer søvn-våkenhetssyklusen vår. I dette innlegget skal vi se nærmere på hva melatonin er, hvordan det påvirker søvnen, hvilke fordeler det har utover søvnen og enkle tips for å forbedre søvnen.
Melatonin er et hormon som produseres av pinealkjertelen i hjernen. Dets primære rolle er å regulere søvn-våkenhetssyklusen vår, også kjent som døgnrytmen. Melatoninproduksjonen styres av lyseksponering, der nivåene stiger om kvelden og synker om morgenen. Når vi utsettes for mørke, øker melatoninnivået, noe som signaliserer til kroppen at det er på tide å sove.
Melatonin er et hormon som spiller en avgjørende rolle i reguleringen av søvn-våkenhetssyklusen vår. Det produseres av pinealkjertelen i hjernen som respons på mørket, og nivåene stiger om kvelden for å fremme døsighet og senke kroppstemperaturen. På denne måten hjelper melatonin oss med å sovne raskere og holde søvnen gjennom hele natten.
Dessuten kan melatonin redusere antall ganger vi våkner i løpet av natten, noe som kan forbedre søvnkvaliteten og føre til bedre generell helse. Studier har vist at melatonintilskudd kan være spesielt gunstig for personer som har problemer med å sovne på grunn av jetlag, skiftarbeid eller andre forstyrrelser i søvnrytmen.
I tillegg til å forbedre søvnen har melatonin flere andre fordeler. Det er en kraftig antioksidant som kan beskytte cellene våre mot skader forårsaket av frie radikaler. Det støtter også immunforsvaret og kan bidra til å redusere betennelse i kroppen.
Selv om melatonin generelt er trygt, kan det ha bivirkninger hos noen mennesker. Vanlige bivirkninger inkluderer svimmelhet, hodepine og kvalme. Det kan også interagere med visse medisiner, så det er viktig å snakke med legen din før du tar melatonin.
Hvis du er nysgjerrig på melatoninnivået ditt, kan du ta en enkel hjemmetest. Melatonintesten fra GetTested UK måler melatoninnivået ditt gjennom en spyttprøve. Denne testen kan hjelpe deg med å finne ut om melatoninnivået ditt er innenfor normalområdet og identifisere eventuelle søvnproblemer.
I tillegg til å ta melatonintilskudd finnes det flere enkle tips du kan følge for å forbedre søvnkvaliteten:
Melatonin er en naturlig måte å forbedre søvnkvaliteten på og fremme en sunn søvn-våkne-syklus. Selv om det generelt sett er trygt, er det viktig å snakke med legen din før du tar melatonintilskudd, spesielt hvis du tar medisiner eller har en medisinsk tilstand. Ved å følge enkle søvnhygienetips og innlemme melatonin i søvnrutinen din, kan du få bedre søvn og en bedre generell helse.
Forskere oppdager stadig nye helsemessige fordeler ved tarmmikrobiomet, så vel som dets potensielle involvering i flere sykdomsprosesser.
Tidligere ble bakteriene i tarmfloraen vår antatt å bare være et verktøy for å fordøye fiber og andre ufordøyelige forbindelser; nyere forskning tyder imidlertid på at tarmmikrobiomet kan spille en viktig rolle ved flere plager.
Når det er sagt, ligner tarmmikrobiomet ditt DNA i sin egenart. Med andre ord, hver og en av oss har en forskjellig sammensetning av sitt mikrobiom; noen mennesker har typer mikroorganismer som andre ikke har, og forholdet mellom ulike mikrober varierer fra person til person.
Dette hadde ført til oppfinnelsen av tarmhelsetesting, som analyserer tarmmikrobiomet ditt for å utforme en individualisert plan for å forbedre helsen din.
Selskaper som tilbyr tarmmikrobiotatesten vil også gi deg en diettplan og kosttilskuddsanbefaling for å oppnå optimal helse.
Ved å følge disse tipsene bør du forvente følgende helsemessige fordeler:
Mange forskere tror at mikrobiomtesting vil bli en integrert del av diagnostisk testing og terapi i nær fremtid.
Oppsummert er tarmmikrobiomet involvert i mer fysiologiske og patologiske prosesser som vi først trodde.
Derfor er det å teste tarmmikrobiomet ditt for å velge et personlig tilpasset kosthold en utrolig effektiv metode for å forbedre din generelle helsestatus og noen sykdommer.
Balanse, harmoni og mangfold er vanlige ord som brukes for å beskrive en sunn tarmflora. Disse beskrivelsene er helt riktige å etterstrebe, men de kan også være noe abstrakte. Det er ikke uvanlig at jo mer man lærer om tarmens innvirkning på hele kroppen, desto flere spørsmål dukker opp. Hva er egentlig en «optimal» bakteriesammensetning, og hvordan skiller bakteriefloraen i tynntarmen seg fra den i tykktarmen? Disse spørsmålene er helt sentrale når vi snakker om tarmsykdommen SIBO.
Fordøyelsessystemet vårt er delt inn i to deler: tykktarmen og tynntarmen. Fordøyelsessystemet starter ved magesekken og slutter ved anus. I tillegg kan tykktarmen og tynntarmen deles inn i mindre deler, som for eksempel tolvfingertarmen og blindtarmen. For å holde det enkelt, la oss fokusere på inndelingen mellom tykktarmen og tynntarmen. SIBO står for Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Det betyr at det er en overvekst av bakterier i tynntarmen. I en sunn tarmflora befinner det overveldende flertallet av bakteriene seg i tykktarmen. Bakteriene i tykktarmen er viktige for immunforsvaret vårt, produksjonen av K- og B-vitaminer og nedbrytningen av karbohydrater som ikke ble bearbeidet i de tidligere stadiene av fordøyelsessystemet. Det finnes også en liten mengde bakterier i tynntarmen, først og fremst laktobaciller og streptokokker. Når det er en økning i bakteriefloraen i tynntarmen, er det et tegn på at noe ikke er som det skal. Det betyr ikke at det er «dårlige» bakterier, men snarere at bakteriene befinner seg på feil sted - i tynntarmen i stedet for i tykktarmen.
Mange personer med SIBO lider også av IBS (irritabel tarm-syndrom). Studier har vist at 80-85 % av personer med IBS også har et overskudd av bakterier i tynntarmen. Det er vanskelig å si med 100 % sikkerhet hvilken tilstand som forårsaker den andre - det er litt som høna eller egget. Det vi imidlertid kan si, er at fordøyelsessystemet bør ses som en helhet. Hvis du spiser mye raffinerte karbohydrater, drikker for mye alkohol og regelmessig opplever stress og angst, er det ikke overraskende at både tykktarmen og tynntarmen påvirkes. Å ha en helhetlig tilnærming til kroppen betyr at man ser på kroppens komponenter, inkludert tarmen, i forhold til helheten. Å identifisere de underliggende årsakene til problemene er et første skritt som ofte har en overraskende positiv effekt for dem som ikke vet hvor de skal begynne. Å minimere stressnivået, sette av tid til mosjon og justere kostholdet er gode andre skritt.
Overvekst av bakterier i tynntarmen kan skyldes én eller flere faktorer. Noen er relatert til livsstil, mens andre er utenfor vår kontroll. Det kan være forårsaket av:
SIBO kan oppstå etter et kirurgisk inngrep eller som følge av en sykdom. Dette kan skape en lomme eller en lignende tilstand som bremser fordøyelsesprosessen og skaper grobunn for bakterier. I noen tilfeller kan det være nødvendig med et kirurgisk inngrep for å løse dette, men det vanligste er antibiotikabehandling eller bruk av antiseptiske urter. Uansett årsak er det viktig å oppsøke lege i slike tilfeller.
Symptomene på SIBO kan variere sterkt avhengig av hvilke bakterier som forårsaker overveksten. Dette gjør det ofte utfordrende å utelukke andre tilstander eller sykdommer med sikkerhet. Her er noen vanlige symptomer som kan oppstå avhengig av hvilken bakterie eller kombinasjon av bakterier som er dominerende:
Et vanlig resultat av SIBO er nedsatt opptak av viktige næringsstoffer. Dette gjelder også for mange andre fordøyelsesrelaterte problemer. Hvis opptaket av makronæringsstoffer (protein, karbohydrater og fett) er svekket, kan det føre til malabsorpsjon og plutselig vekttap. Opptaket av mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler) kan også påvirkes. Det er ikke uvanlig at personer med SIBO har mangel på viktige vitaminer som vitamin D og vitamin B12. I disse tilfellene passerer disse stoffene rett og slett gjennom fordøyelsessystemet uten å bli skikkelig absorbert. Vitamin B12-mangel er et vanlig problem verden over, spesielt blant vegetarianere, veganere og personer med SIBO. B12 er avgjørende for optimal produksjon av røde blodlegemer, og mangel på dette vitaminet kan føre til anemi.
Når bakteriene i tynntarmen lever av karbohydrater som passerer gjennom tarmen, produseres det hydrogen. Dette fører til at vann trekkes inn i tarmen og forårsaker diaré. Over tid kan dette også føre til mangel på enzymet laktase, som er nødvendig for å bryte ned laktose til glukose og galaktose. Den andre typen SIBO - metanvarianten - har motsatt effekt. I stedet for diaré gir den som regel forstoppelse. Metan produseres når det er et overskudd av arkebakterier eller arkebakterier i tynntarmen. Hydrogenet som ble produsert tidligere, fanges opp av arkebakterier og omdannes til metan. Et overskudd av metan er en vanlig årsak til forstoppelse ved både SIBO og IBS. Gettesteds SIBO-test måler både metan- og hydrogennivået i pusten din, noe som gir en omfattende oversikt over tilstanden din. SIBO-tester kan også utføres på klinikker for funksjonell medisin, men tilbys ikke på vanlige helsestasjoner.
SIBO kan oppstå enten som følge av livsstilsfaktorer eller etter et kirurgisk inngrep eller sykdom. Det er viktig å finne den underliggende årsaken til problemet, slik at man kan iverksette tiltak. Det er fantastisk å ta positive skritt mot god helse uansett situasjon, men det er alltid betryggende å ha en klar forståelse av hva kroppen mangler, og hva man selv kan påvirke. Kanskje trenger du bare å supplere kostholdet med vitaminer eller kosttilskudd, eller kanskje du trenger å revurdere hele situasjonen din. Uansett hva som er tilfelle, husk: Det er aldri for sent å legge ut på en reise mot bedre helse og økt livskvalitet.
SIBO er en forkortelse for tilstanden som kalles bakteriell overvekst i tynntarmen.
Vår SIBO-test er en pustetest som du enkelt kan utføre hjemme. Testen måler nivåene av metan og hydrogen i utåndingsluften din, og utføres flere ganger i løpet av dagen. Før testen drikker du en laktuloseløsning. Etter at alle prøvene er samlet inn, sender du testen tilbake til laboratoriet vårt for analyse. Detaljerte instruksjoner for prosessen er inkludert i testsettet, som du også finner på vår nettside her om SIBO.
LCHF-dietten refererer til en diett med lite karbohydrater og mye fett, også kalt «Banting-dietten», oppkalt etter William Banting, en britisk mann som gikk ned betydelig i vekt ved å bruke denne måten å spise på. Denne dietten tar til orde for inntak av naturlig, hel og ubearbeidet mat, som fisk, egg, frø, nøtter og grønnsaker. I tillegg anbefales moderate mengder protein i denne dietten for å opprettholde muskelmassen din, ettersom kroppen har en tendens til å bryte ned fett og muskler når den sulter (a.k.a. mangler sukker).
Mange blir forvirret når de prøver å skille mellom alle lavkarbo- og høyfettdiettene som finnes, og LCHF-dietten blandes ofte sammen med den ketogene dietten. Denne forvirringen er forståelig på grunn av den betydelige overlappingen mellom de to. Begrepet LCHF er en samlebetegnelse som dekker ulike dietter, inkludert ketogen diett og Atkins diett. Hovedforskjellen mellom LCHF-dietten og keto-dietten er imidlertid at keto har strenge retningslinjer for hvor mange karbohydrater du kan innta daglig, mens LCHF-dietten ikke har det. Du kan tenke på LCHF-dietten som et livsstilsvalg som reduserer karbohydratinntaket for å unngå bivirkninger. Den ketogene dietten er derimot en metabolsk tilstand (ketose) som får leveren til å bytte fra å bruke glukose som primær energikilde til å bruke ketonlegemer, og dermed brenne lagrede triglyserider i fettvev.
Tallrike studier fant at personer som følger LCHF-dietten opplever vekttap raskere enn med andre dietttyper. Mekanismene som er involvert inkluderer appetittundertrykkelse, økt insulinfølsomhet i cellene og delvis bruk av fett som en primær energikilde.
Å redusere karbohydratinntaket har vist seg å bidra til å regulere blodsukkernivået ved å øke cellenes følsomhet for insulin og redusere frekvensen av glykemiske topper. Glykemiske topper er brå økninger i blodsukkernivået som stimulerer insulinsekresjon, disponerer folk for diabetes type 2 og forverrer tilstanden til diabetespasienter. En studie fant at å følge LCHF-dietten i 24 uker hos diabetikere førte til bedre blodsukkerkontroll og reduserte behovet for hypoglykemiske medisiner.
LCHF-dietten hjelper også med følgende tilstander:
Enten ditt endelige mål er å gå ned i vekt eller forbedre helsen din, kan LCHF-dietten passe for deg. Dessuten, hvis du prøvde den ketogene dietten og ikke kunne holde deg til den strenge karbohydratrestriksjonen, kan du bytte til LCHF-dietten, siden den ikke har nøyaktige instruksjoner om hvor mye sukker du har lov til å spise. Bare husk at moderering er nøkkelen!