Publisert Legg igjen en kommentar

SIBO – overskudd av bakterier

SIBO Bakterier

SIBO er en engelsk forkortelse for «Small Intestinal Bacterial Overgrowth». Small intestine er det engelske ordet for tynntarm. SIBO er med andre ord en tilstand der det dannes for mye bakterier og/eller andre mikroorganismer i tynntarmen. Tilstanden kan på sikt føre til alvorlige mage- og tarmproblemer, som for eksempel IBS.

Dersom du ønsker å teste om du har SIBO, kan du bestille en SIBO test her.

SIBO – symptomer og konsekvenser

SIBO kan vise seg på flere ulike måter, for eksempel:

 • Vondt i magen
 • Tilfeldig oppblåst mage
 • Gassdannelse / luft i magen
 • Diare
 • Forstoppelse
 • Krampe
 • Kvalme

Symptomene for SIBO kan variere, avhengig av hvilke mikroorganismer du har overskudd av. En vanlig konsekvens av SIBO er mangel på vitamin B12, som sørger for at det blir produsert tilstrekkelig mengde av røde blodlegemer i kroppen. Dette skjer når det blir overskudd av en bakterie som heter Klebsiella i tynntarmen. For mye Klebsiella fører til dannelse av toksiner, som igjen skader tarmslimhinnen og reduserer tarmens evne til å ta opp næring, og spesielt opptak av vitamin B23.

Skader på slimhinnene i tynntarmen kan også føre til nedsatt filterfunksjon og at skadelige emner kommer lettere igjennom og sprer seg til blodet. Andre bakterier enn de som skal være der kan påvirke kroppens evne til å bryte ned fett, noe som på kort sikt kan vise seg som diare, men som kan føre til andre problemer på lengre sikt.

Hvorfor får man SIBO – kostholdet

Hvorfor det dannes en ubalanse av bakterier og mikroorganismer i tynntarmen kommer ofte av kostholdet vårt. Det du først og fremst kan gjøre er derfor å teste deg for vitamin B12 for å se om du har mangel på dette. Du kan også redusere inntaket av karbohydrater, og spesielt sukker, mel og alkohol.

Før du foretar deg store endringer i kostholdet er det viktig at du har fått riktig diagnose av en lege. Symptomene til SIBO er veldig like symptomene for andre sykdommer og kliniske tilstander, så det er viktig at du ikke bare trekker konklusjoner ut i fra en liste på symptomer, men oppsøker hjelp og får stilt korrekt diagnose før du deretter bestemmer behandlingsløp.

SIBO – test og behandlingsalternativer

Kostholdet er ikke den eneste årsaken til at noen får SIBO. Enkelte legemidler reduserer mengden magesyre, noe som kan påvirke bakteriefloraen i tynntarmen. Magesyre dreper bakterier og er nødvendig for å opprettholde en stabil balanse i mage og tarm. Jo eldre du er, jo vanligere er det å rammes av SIBO.

Grunnen til at SIBO oppstår er ikke konkludert med i medisinsk forskning. Et alternativ kan være funksjonell medisin, ettersom det fins en spesifikt utformet test for å oppdage SIBO. Testen er en utåndings-test, der du puster ut i en pose. Deretter måles nivået av hydrogen- og metangass i den luften som er pustet ut. Hydrogengass og metangass produseres av bakterier og man kan derfor indirekte se på mengden gass om det er en ubalanse i tarmens mikroorganismer. Denne testen tilbys ikke hos lege eller legevakt.

Sofie Olsen

Sofia Olsen er hovedinnholdsforfatteren på gettested.no. Hun er en respektert helsecoach og har en rik akademisk bakgrunn med studier fra Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Karolinska Institutet. Med en doktorgrad i Folkehelse og spesialisering i ernæring og forebygging av kroniske sykdommer, bruker Sofia sin ekspertise til å gi grundig og pålitelig helseinformasjon til gettested.no's lesere.

  Relaterte artikler

  Alt om skjoldbruskkjertelen

  Alt du trenger å vite om skjoldbruskkjertelen og dens sykdommer

  Alt om testosteron

  Alt du trenger å vite om testosteron

  Stress og kortisol

  Stress og andre symptomer på kortisolmangel

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *